2012’NİN EN İYİ VİDEOLARI

2012’NİN EN İYİ VİDEOLARI


Doğu Orcan


10. GRIMES – OBLIVION

 

 

Ortalamanın altında IQ’ya sahip Amerikalıların Nascar, koca-kamyonları-çarpıştırmaca, kutu bira içme ve Ortadoğu bombalamadan sonra en sevdiği aktivitelerden olan motor-hoplatmaca pistinde ve Amerikan Futbolu sahasında araba teybiyle takılan Grimes ablaya bira ısmarlamak istiyorum, ama kutu.

 

9. JACK WHITE – SIXTEEN SALTINES

 

 

Mr. White mükemmel bir erken kariyerden sonra girdiği çetrefilli yolda yaptığı averaj müzikle Radiohead ve Björk kıvamına ulaşmak üzere. Helva gibi müziğine rağmen kaç paraysa verip çektirdiği saçmasapan video’larla insanı içki içmeye, ahlaksızlık yapmaya ve zinaya teşvik ediyor. Bu arada mavi kıyafetli cheerleader da nikahlıkmış, söylemeden geçmeyeyim.  

 

8. EI-P – THE FULL RETARD

 

 

The Hangover’ın başlatıp Ted’in devam ettirdiği “dünyayla-seviş, barı-iç, illegale-aban; elbet komik şeyler çıkar ortaya” konsepti benim gibi ota boka gülen insanları eğlendirmeyi rahatça başarıyor. Yılın en iyi şarkı isimlerinden olan The Full Retard’ın video’su insanı pavyon pavyon, balkon balkon gezmeye teşvik ediyor.

 

7. KILLER MIKE – BIG BEAST

 

 

Klasik “karıyı kızı çağır, para saç, galeriden elli araba getir, pahalı içki iç” rap kliplerinden sıyrılan Big Beast, fazla Drive ve Dawn Of The Dead izlemiş bir beyinden çıktım ben diye bağırıyor. Türkiye’de çekilseydi birbirini kovalayan iki Şahin, tekel bayii soygunu ve Aksaray’daki pavyonlardaki zombi teyzelerin cirit atacağı, konulu video. 

 

6. LANA DEL REY – NATIONAL ANTHEM

 

 

Teneke sesli ciciş Lana’nın Marilyn Monroe, ergen ICQ nickname’i gibi adıyla A$AP Rocky’nin JFK olduğu sık sık uranyum tüketilen bir paralel evrende geçen video, instagram filtresi ve Lana Del Rey’in bacaklarından oluşan DEV bir prodüksiyon olarak tam bir görsel şov, evde sinema keyfi.

 

5. TUNE-YARDS – MY COUNTRY

 

 

Amerika’da okullardaki sanat derslerinin bütçesinin kısıtlanmasını onayan yasala… Neyse çok da umrumda olmayan politik bir sebepten dolayı ortaya atılan bir fikirle ortaya çıkan, çoluğa çocuğa sanat sepet öğreten video 4-3-3’ten sonra en çok işe yarayan “çocuklu video” formülüyle yüreğimize kuş sokuyor, hem de aşk kuşu. Erasmus dolayısıyla ülkemize gelen pasaklı kızlara benzeyen Merrill Garbus’un kutu kutu pense tadındaki video’suna beş üstünden beş vererek, beş numaraya koyuyorum.

 

4. TODD TERJE – INSPECTOR NORSE

 

 

There’s Something About Mary’de Kamuran Diaz’ın özel kardeşiyle ortak noktası epey mevcut olan Marius Solem Johansen 27 yaşında, yarışmaya Norveç’ten katılıyor. Hareketli dansa gönül vermiş, boş zamanlarında atlara fısıldamaktan ve bowling oynamaktan hoşlanıyor ve senenin en büyük kulüp hitlerinden Inspector Norse’un video’sunda boy göstererek izdivaç edecek bayan arkadaş arıyor.

 

3. M.I.A. – BAD GIRLS

 

 

Yeni türeyen modern amelelik fenomenine bayılıyorum, hatta evimi barkımı satarım bu yola baş koymak için. Öğlen Unter’de votka-martini içip akşam Zübeyir’de rakı-şalgam-et üçgenine düşen, iTunes’unda Hakan Taşıyan ve Kanye West barındıran füze gibi jenerasyonumuzu az biraz anlatan Romain Gavras’nın videosunda Beril Kayar’ın beta versiyonu M.I.A, arap şakaları, entari-disco ve dandik modifiye arabalarla aklımızı alıveriyor. Bu arada babamın 99 model kırmızı Alfa Romeo’su var, ölürse direk miras olarak konacağım, vuracağım kırbacı, vuracağım kırbacı.

 

2. PSY – GANGNAM STYLE

 

 

Dünyanın en rahatsız ırkına sahip olduğunu sinemasından izleyip onayladığımız Güney Kore’den çıkan “o kadar iğrenç ki şahane” şarkı Gangnam Style Şanzelize Kafe’de, İstiklal’in üstündeki it bağlasan durmaz barlarda ve taksilerde çalıyor olabilir fakat bu leş özellikler şarkının on üstünden onluk bir pop marşı olması özelliğini değiştirmiyor. Video yazıyı yazdığımda sadece youtube’da 955 milyon kere izlenmişti, 955 milyon insan yanılıyor olamaz, oluyorsa da tüküreyim böyle işe, dünyanın cılkı çıkmış arkadaş. 

 

1. WHOMADEWHO – RUNNING MAN & THE SUN

 

 

Modern erkeğin “rahat batıyor” diyerek kendine sorun veya sorunlar çıkarmasından etkilenerek Danimarka deplasmanından puan veya puanlarla dönen whomadewho’nun 11 dakikalık video’su sinematografi ve hikayesiyle insanı kah düşündürüyor, kah eğlendiriyor, kah güldürüyor, kah takla attırıyor. İçeriğinde Noma’da rezervasyon iptal ettiren bir insan barındırmasıyla bile yılın video’su ödülünü başlı başına hak ediyor.