TOP 10 KAHVE VE ETRAFINDA GELİŞEN ŞARKI

TOP 10 KAHVE VE ETRAFINDA GELİŞEN ŞARKI


Starbucks'larda Kendi İsmi Yerine İstek Şarki Vermeyi Sevenlerin Buluşma Noktasi


Kahve insanın kendine yakışanı içmesidir. Falıyla üç vakte kadar ayağınıza kısmet getirebilir ya da iki vakte kadar yol gösterebilir. Yeri geldi mi alt komşudan bir fincan fazla varsa istenir. Kırk yıllık hatırı olduğuna dair iddiaların ardı arkası kesilmez. Sırf tuvaletini kullanmak için girdiğiniz Starbucks’da kokusuyla baştan çıkarır; Macbook’la beraber aynı masada kullanıldığında Zeki Alasya – Metin Akpınar ikilisi kadar verimlidir. Caffe Nero ve türevlerinde çalan huzurdan komaya girilesi folk – jazz kökenli müziklerle gücünü birleştiren Americano’nun başaramayacağı şey yoktur.

 

Bir sevda türküsü olan kafein suyu, çeşitli şarkılarda isim babalığı yaparak, çeşitli şarkılarda ise satır aralarına sıkışarak müzik dünyasındaki haklı yerini almıştır. Farkında olup, olmadığımız örnekleriyle bu şarkılardan bir liste yapalım dedik biz de. Tabi 10 şarkıyla sınırlandırdığımız için, bir nevi filtre kahve benzeri filtre bir liste oldu. One More Cup Of Coffee listede yok; şimdiden söyleyelim de sonra gelip, bu kahve soğuk diye başımızın etini yemeyin.

 

JOHNNY CASH – CUP OF COFFEE

 

 

Viski ve şaraptan sıkılan Sayın Cash, kendini yollara vurur. Bolu dinlenme tesislerinde verdiği molada hemen az şekerli bir Türk kahvesi söyler ve olaylar gelişir. Bolu dinlenme tesisleri, boya fırçasıyla üstüne tereyağı sürülen gözlemeleri ve yayık ayranıyla ünlü Susurluk dinlenme tesislerinin yerini tutar mı bilemiyoruz.

 

SQUEEZE – BLACK COFFEE IN BED

 

 

New Wave’iyle ünlü İngiliz grup Squeeze, Black Coffe In Bed vasıtasıyla kendisini terk eyleyen sevgilisinin kulaklarını çınlatıyor. Bardak altlığından bihaber olan sevgilinin, yatağın orasına burasına bulaştırdığı kahve bardağının lekesi yüzünden “zor lekelere düşman, çamaşıra dost” ACE’nin, grubun imdadına yetişmesini temenni ediyoruz.

 

BEASTIE BOYS – SUPER DISCO BREAKIN'

 

 

“Well it's 50 cups of coffee and you know it's on” diyerek efsanevi albüm Hello Nasty’nin açılışını yapan Beastie Boys, elli kahvenin ardından kaçan uykusunu nasıl telafi eder bilemiyoruz ama Adam Yauch’un yokluğuyla büyük darbe yedikleri kesin. Toprağın bol olsun Adam.

 

BLUR – COFFEE & TV

 

 

Süt kutusunun başrolü oynadığı klibiyle haftalarca vizyonda kalan Blur şarkısı, hem grubun Britpop kökenlerinden uzaklaşması hem de “kahvede dev ekranda Lig TV keyfi”’nden bahsetmemesiyle gönüllerin şampiyonu olmayı başarmıştı. “Ben yaşayacağımı yaşadım, göreceğimi gördüm, artık yoruldum bana kahvemi ve tv’mi verin gerisi hikaye” diyen Blur, birçoğumuzun hislerine de tercüman oluyordu.

 

 

 

JONATHAN RICHMAN – CAPPUCINNO BAR

 

 

Singer – songwriter (hem yazdı – hem de yönetti) ekolünün nev – i şahsına münhasır isimlerinden biri olan Jonathan Richman, Cappucinno Bar ile aklının haytalığa çalıştığını gösteriyor. Girdiği kahve dükkanında herkes üçü bir arada’lar, boyozlar sipariş ederken Richman, sokayım kahveye “verin elime bağlamayı, çıkayım dışarı” diye yırtınıyor.

 

p.s. Yutup ve siberalem gibi güzide video sitelerinin hiçbirinde şarkının linki yoktu. Şimdilik bununla idare ediverin.

 

TODD RUNDGREN – ESPRESOO (ALL JACKED UP)

 

 

Amerikalı multi – enstrümantalist eski toprak Rundgren, Setur sponsorluğuyla 80 günde devr – i alem yapma hazırlığı içerisinde olduğu şarkısında, Türk kahvesi de dahil olmak üzere ne kadar kahve çeşidi varsa sayıyor. Bu kahve sevgisini frenlemezse kafein doz aşımından zombiye dönüşebilir; bizden uyarması.

 

THE BEATLES – SAVOY TRUFFLE

 

 

Beatles’ın en çok karnı acıktığı ya da grup elemanlarının aş erdiği bir anda kaydettiğini düşündüğümüz Savoy Truffle’da tatlı ve kahve çeşitleri ballandıra ballandıra anlatılıyor. Kulaklarınızın mide görevini gördüğü bu şarkıda ağzınızın sulanması işten bile değil.

 

THE RAMONES – I WANNA BE SEDATED

 

 

Doğrudan kahveyle alakası olmasa da, bizim yanlış yollardan çalışan aklımız bu şarkıyı dolaylı yoldan kahveyle ilişkilendirmekte sakınca görmedi. Uhu, bali gibi ağır uyuşturuculardan ağzı yanan Ramones, kahveyi üfleyerek içiyor. Kahvenin sakinleştirici özelliği tam da Ramones’un aradığı şey bizce.

 

THE FALL – TOTALLY WIRED

 

 

Karnı acıkan post – punk ikonu Mark E. Smith, ön sıcak olarak olarak bir bardak kahve içmekle pek de doğru bir tercih yapmıyor. Sonrasında uyarıcı ilaçlara kucak açması ise akıllı işi değil. Ben sana post- punk ikonu olamazsın demedim, adam olamazsın dedim Mark.

 

AESOP ROCK – COFFEE

 

 

Müzisyen ve prodüktör kimliğinin eli öpülesi Aesop Rock, şarkı sözlerinin uzunluğu yüzünden en az Orhun Yazıtları kadar okunması zaman alan Coffee’nin sadece ismi ile bile bu listeye girmeyi hak ediyor.