FERDİKOPAT’LAR VE KOLAJ VİDEOLARI

FERDİKOPAT’LAR VE KOLAJ VİDEOLARI


Ferdi Tayfur İle İçmeyi öğreniyorum


Türkan Şoray ve Bulut Aras'ın başrollerini paylaştığı, 1978 yapımı Sultan filminin senaristi Yavuz Turgul bu filmde orta/düşük sınıf Türk halkını en karikatürize özellikleriyle verirken rolü çalan sahne ise şöyledir:

Bin bir zorlukla toplu halde gelinen sinema salonunda Ferdi Tayfur'un Derbeder filminin lobikartlarına heyecanla bakmaktadırlar. Şu ses duyulur: "Bayağı acıklı galiba." Hemen ardından tahmin edebileceğiniz en güleç ve bilindik haliyle Adile Naşit yapıştırır: "İyi, iyi. Çok ağlayacağız."

İşte bu sahne Türk toplumunun en büyük özetidir. Ağlayacağına sevinmek, acı çekmeyi sevmek…

Orhan Gencebay'ın naif çizgisini, arabeskin ve acı çekmenin dışında tutarsak o yılların üç büyüğüne bir bakalım: İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses ve Ferdi Tayfur.

İbo zaten belli: İmparator!
Müslüm acı çekmenin en yoğun, en ağır, en saf hali.
Ferdi Tayfur her ne kadar bu ikiliden sonraymış gibi gözükse de, kitlesi kendine fanatik derecede en bağlı olanı olabilir. Sözlerin en yalın halde olması, kendine has yanık sesi ve müziğinin türlerindeki diğer sanatçılara göre daha akışkan bir şekilde ilerlemesi ve altyapılarının daha güçlü olması onu ayrıştıran özelliklerinden.

Şarkılarıyla, filmleriyle hayata karşı duruşuyla rakının, şarabın ve promilli çoğu likidin en iyi dostlarındandır Ferdi. Arkadaşlarınızla bitirdiğiniz ikinci büyüğün ardından sabaha karşı vurulan "Batan Güneş, Beni De Al!" şarkısı günün doğan ilk ışıklarını aniden zifiri karanlığa çevirir. Fakat Ferdi'den açılacak son şarkı hep bellidir: SENİN YERİNE!

Ferdi'nin hiçbir zaman peşini bırakmamış, davasından vazgeçmemiş, Ferdi'yi bir gün değil her gün sevmiş, kendilerine Ferdolog, (sokmuşum scientology'sine) Ferdoloji ve Ferdikopat gibi isimler takan insanlardan bir tanesi de Siirtli Murat Acar.

YouTube'da Ferdi Tayfur için yaptığı 738 (ve devam etmekte) videodan anladığımız kadarıyla açık ara en ruh hastası derecede Ferdi hayranı bu arkadaşımız… Videolardan bir tanesinin altını özellikle çizmek isteriz:
 

Murat arkadaşımız Ferdi Tayfur'un tüm filmlerini tek tek inceleyip, alkol tüketilen sahneleri üst üste koyarak efsane bir kolaja imza atmış. Bu sahneler üstüste konulunca şarkıdan uzun sürmüş olacak ki ​oturtmak için hızlandırınca video tadından yenmez acayip bir formata girmiş.

Video​da​ Ferdi Tayfur'un buluşu olan "önce bir yudum alıp, kalanı fondipleme" tekniğini​,​ sonunda​ ise Siirtli Murat'ın Ferdi Tayfur'la içerken fotoğrafını da görebilirsiniz.
 

Gün gelir de beni ararsan eğer, bir köşe başında yıkılmışımdır.
Bu hale gelmemin tek sebebiydin, sevmeyi bilmeyen taş kalbine sor.