İŞ GÖRÜŞMELERİNDE KARA DELİĞE DÜŞMEME KILAVUZU

İŞ GÖRÜŞMELERİNDE KARA DELİĞE DÜŞMEME KILAVUZU


En Kötü Yaniniz Nedir?


İş görüşmelerinin klişeleri yüz değiştiriyor. Yeni tuzaklardan uzak kalmayın, yeni tuzaklara kanmayın!

 

Maaş karşılığı köle alan şirketlerin elinde harman olduğumuz bugünlerde, aranan özellikler kısmı kendi içinde evrim geçiriyor. “En kötü yanınız nedir?” sorusunun yerini binlerce türevi almış durumda. Çalışıp parasını kazanmak isteyen insanlar, ne demek istediği belli dahi olmayan, samimiyet suyuna batırılmış kavramlarla boğuşmak zorunda kalıyor. Kafanızdaki “Yemek + yol dedik ama yemek Ticket mı Sodexo mu?”, “Yol derken aylık akbil mi vereceksiniz, taksi fişi mi?”, “Tatil hakkını ne zaman kazanıyorum?” gibi deli sorular cevapsız kalırken; “Bir adaya düştünüz. İbrahim Tatlıses, Hagi ve Andy Warhol var. Hangisini kurtarırsınız?” sorusunun cevabı aranıyor görüşmelerde.

 

Şirketi satıp, pilavcı açacağım.

 

Ömrümüzün çoğunu geçireceğimiz yere kabul edilme aşamasında karşılaştığımız saçma sapan, kimi zaman a-acayip istekler bugün yerini daha havalı cümlelere bıraktı. Bıraktı ama biz yer miyiz? Yemeyiz. Külyutmaz bizim adımız. Sizi de bu samimi duran yalancı sözlerin ortasında kılavuzsuz bırakacak değiliz.

 

Oh Mutlu Fridayyy! Şapşirik bir ofisiz!

 

Karşınızdakinin “konsantre smart casual” havasına sakın kanmayın. “İşinizi yaparken kendinizi deneysel, şapşirik, kendi dünyasında mutlu, nezaketsiz, otobiyografik olarak tanımlar mısınız?” sorusunu soran o kadın aslında “Fazla mesaiye kalmak mecburi değil ama zorunludur.” demek istiyor. Tüm bu oyunları tek yumrukta bozmak için yeni eleman arama trendleri ve demek istedikleriyle sizi baş başa bırakıyoruz.

 

 

Hızlı ve Yoğun Çalışma Atmosferine Yatkın

 

Sakin sakin çalışmak size göre değilse, ruhunuz asi bir sokak çetesine aitken siz maaşlı çalışmaya mı mahkum edildiniz? O zaman aranan eleman siz olabilirsiniz. Genel olarak hayatını hızlı ve yoğun yaşayan çılgınlar, kız arkadaşının arabasının üstünden motosikletle atlayanlar, hayatı boyunca ne demekse yoğun çalışmış insanlar… Reklam sektöründe geleceğiniz var.

 

Sen pozitif ol yeter! Deadline nedir ki?

 

 

Sorumluluk ve İnisiyatif Alabilecek

 

Şair burada gerektiğinde popo kurtarabilecek, gerektiğinde bok atılabilecek elemanlara sesleniyor. Bir iş ters gittiğinde Braveheart müziği çalarken tüm suçu üzerinize alabilir misiniz? O zaman siz bu özelliğin adamısınız.

 

 

Değişime Açık

 

“Seni işte bir hafta şurada çalıştıracağız, sonra hop bir bakmışsın başka departmandasın. Kısacası adam ihtiyaç olan yere sürüyeceğiz seni. Ne dersin, değişime açık mısın bebek?” demek isteyenlerin tüm duygularını iki kelime ile özetlemesi…

 

 

Pozitif Enerjisiyle Bizi Hayran Bırakabilecek

 

Kariyer planlarınızı “Ben büyüyünce ofisin neşesi olacağım!” motto’suyla yaptıysanız, bu Pollyanna arayışı sizi istiyor olabilir. “Ne kadar iş verirsek verelim, ne kadar azar yersen ye… Gene de hayata dönüp gülümseyebilir misin?” sorusunun cevabı ile doğru orantılı olarak bu seçenekte şanslar yükseliyor.