HAYATI KAPATIP AÇMAK: BAHAR TEMİZLİĞİ VAR!

HAYATI KAPATIP AÇMAK: BAHAR TEMİZLİĞİ VAR!


Kolları sıvayın


Motto olarak çok havalı cümlelere ihtiyacımız yok. Latince ya da Fransızca kalıplarda sofistike define avlarının lüzumu yok. Motto’muz çok basit; “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur“. Biz, yani Y jenerasyonu, mabet gibi bakmamız gereken vücudumuza şehir çöplüğü gibi davranıyoruz, kafalarımızı ise Melancholia, The Congress ve 3x3D mashup’ı izler gibi bulandırıyoruz. Sağlam kafa ile vücut buluşamayınca Y jenerasyonu, çareyi hayat koçları ve ruh detokslarında arıyor. Hayat koçu ve ruh detoksu denince akla Mina ve Alberto Lupo’nun Parole Parole şarkısına, Türk Benjamin Button’ımız Ajda Pekkan’ın yorumu geliyor; Palavra, palavra, palavra…

Uzak Doğu’da Budist keşişlerle yapacağımız meditasyon bile annelerimizin bahar temizliğinin verdiği dinginliğin yerini tutamıyor. Annelerin, ikinci cemrenin düşmesini çalan düdük kabul edip evi temizlemek adı altında yıllık kardiyo antremanlarını tamamladıkları bahar temizliğini bir de biz deneyelim. Temizlik için gerekli olan malzemeler; tüm duygusal tozu dalga bırakmadan silecek bir kararlılık, sosyal medyanın ara sıra fişini çekebilecek irade ve vitesi boşa almak yerine hayatın pedalını çevirebilmek için takat.

Bahar temizliğine yaşam alanımızdan başlıyoruz. Eğer Mark Zuckerberg, Steve Jobs veya Albert Einstein gibi her gün aynı kıyafeti giymiyorsanız, gardırobunuzun Galata’daki vintage dükkanlarına benzemesi hayli muhtemel. O yüzden giymediğiniz kıyafetleri bir yere toplayın ve sat-bağışla-at üçlüsünden birini seçin. Eski sevgililerinizin eşyalarını sakladığınız bir kutu ya da kutular varsa, önce kalbinizin geri dönüşüm kutusunu boşaltın sonra da eski sevgiliye ait ne varsa atın. Geçmişe yatırım yapıp duygusal olarak iflasa gitmeyin, kalbinizin halka arzını ilan edin.

‘Stalking’ maratonları ve çağımızın vebası FOMO yüzünden, telefonumuzun ekranına bakarak saatlerimizi harcıyoruz. Facebook’ta geçirilen vakit ve depresyon eğiliminin doğru orantısı da bilim insanları tarafından kanıtlanmışken, telefon ekranını kaydırmaktan ibaret olan gece ritüelinizi, vintage bir hobi haline gelen kitap okumakla değiştirin. Gretchen Rubin’in bir yılını iç huzuruna adadığı The Happiness Project kitabını, kendi mutlu sonunuzun başlangıcı yapabilirsiniz.

“Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz” atasözünün uyku için söylenmediğini unutmayın ve ne kadar ütopik olsa da her gece aynı saatte uyumaya çalışın. Böylece sabahları, The Walking Dead’in oyuncu kadrosundan çıkmak için tükettiğiniz kahveyi de azaltabilirsiniz. Ayrıca kendinize Yeşilaycı günler belirleyin ve haftada birkaç sabahınızı hangover külfeti çekmekten azad edin.

Sosyal medya hesaplarımız, “Arkadaşımın arkadaşı” yüzünden kalabalıklaşırken etrafımızdaki insanlar azalıyor. Telefonlarımızın çekim gücü arttıkça, insanların kapsama alanından çıkıyoruz. Balonumuzdan gereksiz kum torbalarını atarak hafiflememiz gerekiyor ve buna giden yol da arkadaşımız olmayan arkadaşlarımızı silmekten geçiyor. Temizliğe telefonumuzun bildirimlerini kapatarak devam ediyoruz. Böylece saatlerimizi Pac-Man gibi yiyen telefonumuzla aramıza mesafe koyuyoruz; çünkü sorun biz değiliz, gerçekten de o.

Sağlam vücudu başlangıç çizgisi yapıyoruz ve bitiş çizgimiz olan sağlam kafaya doğru Usain Bolt hızında koşuyoruz. Eğer yalnız koşmaktan hoşlanmazsanız destek kuvvet olarak; Bu Kızlar Nereye Koşuyor, Istrunbul, İstanbul Koşu Kuvvetleri ve Hareket Candır gibi koşu grupları ile kendi Voltran’ınızı oluşturabilirsiniz. Süper kahraman yardımına ihtiyaç duyarsanız Yüz Bin Koş‘un Ironman’lerinden yardım alabilirsiniz. Koşmaktan yorulursanız, UrbanSpinners‘ın bol konseptli derslerinde daha sağlıklı bir hayata pedal çevirirken 45 dakikada 500 kalori yakmanın dayanılmaz hafifliğini gönül rahatlığıyla hissedebilirsiniz. Biraz yalnız kalmak isterseniz, Belgrad Ormanı’na gidip hem Instagram hesabınızı besleyebilir hem de şehirde çok buluşamadığınız oksijenle arayı kapatabilirsiniz.

Hayatınızdaki düzensizliklerin tozunu aldınız, gereksiz her şeyi süpürdünüz ve sağlıksız alışkanlıklarınızı çamaşır suyuna batırdınız… Ata sporunuz olan bahar temizliğini layıkıyla yerine getirdiğinize göre bir keyif kahvesi içmek hakkınız. Bu temizliğin sizi bir süre idare etmesini umuyor, o sırada da hayatınızdaki dağınıklığı halı altına süpürmemenizi tavsiye ediyorum.

Görseller: Açelya Kırmalı