SORDUK SORUŞTURDUK: MODE XL

SORDUK SORUŞTURDUK: MODE XL


Çok soru, çok cevap


Rap’le önce yer altını fetheden, sonrasında ise sınırı gök yüzüne taşıyan grup Mode XL, yıllar içerisinde ülkemizin en önemli rap oluşumlarından biri haline geldi. Ankara’nın ayazından çıkan ikili VEYasin ile Evren’den oluşan grup, geçtiğimiz yıl çıkan son albümleri Mevzu Makamı’yla adından felaket söz ettirdi. Gangsta Rap’in ülkemizdeki en önemli ve en sivri dilli temsilcilerinden olan Mode XL, bu süreç içerisinde sayısız isme Diss attı, pek çok insanı hayata küstürdü, lafı gediğine koymaktan asla geri durmadı…

1

Pozitif Live ve Hip Hop Life’ın işbirliği ve Dream TV’nin katkılarıyla 5 Aralık günü Volkswagen Arena’da gerçekleşecek, ülkemizdeki Hip Hop kültürünün tüm unsurlarını bir araya getirecek olan Hip Hop Jam İstanbul 2015 kapsamında sahne alacak Mode XL’e, biz de bu vesileyle ulaştık ve aklımızdaki çok da deli olmayan soruları sorduk.

2

Açıkcası soruları sormadan önce bize de Diss’i, dilli kaşarlıyı atıp yollarlar mı diye biraz korktuk ama korkunun ecele faydası olmadığı için yine de sorduk, neyse ki korktuğumuz gibi olmadı, biz sorduk onlar tatlı tatlı cevapladı. Buyrun…

Gangsta Rap denince Türkiye’de ilk akla gelen isimlerdensiniz, peki ama Gangsta Rap tam olarak nedir? Sinkaflı sözler yazıp başkalarına dalaşmanın dışında bir dünya olduğunu biz biliyoruz, bilmeyene bir yol gösterseniz?

Aslında adını gangster rap diye koyduğumuz zaman bu yaşadığımız topraklara yabancı oluyoruz. Bizdeki karşılığına “Polisiye Müzik” diyebiliriz. Roman gibi, film gibi… Suç varsa suçlu vardır, suçlu varsa polis vardır. Yazdığımız sözlerde bu dünyanın sözleri. Ancak bizim için en önemli olan üslup. Sözler doğru üslupla anlatılmalı.

 

Eğer bir günlüğüne birbirinizin yerine size ilham veren bir rap sanatçısı olarak gününüzü geçirme şansınız olsaydı kimleri seçerdiniz, ne yaramazlıklar yapardınız?

Evren: O da bizim yerimize geçecek mi? O zaman iş değişir! Flavor Flav (Public Enemy) yerine bir gün fena olmazdı..

VEYasin: 2Pac sanırım.

 

Ankara gibi siyasi bir şehirden çıkmış olmanızın size/müziğinize kattığı şeyler nedir?

Evren: Ankara şehrinin kendine özgü bir disiplini vardır. Özellikle orda doğup büyüyenler bu duruma kolayca ayak uydururlar. Hatta bunu avantaja çevirirseniz hayal gücünüzü, mantığınızı, yaratıcılığınızı geliştirir.

VEYasin: Farklı disiplinlerin kahvesi gibidir Ankara. Ortaya doğru soruyu koyarsan sanatın her alanından cevap bulabilirsin.

Siyasi olmasının dışında da sınırsız Aspava cacığı, kafa çarpılan Kıtır lambası, Olgunlar Martı Döner gibi yerel popüler kültür ikonları müziğinize bir şey katmıştır mıdır?

Evren: Mutlaka… Ankara kutu gibi bir şehir. Şehri de insanları da tanımanız kolay. Mesela bizim 297 vardır Batıkent otobüsü, Seğmenler Parkı, bitmez gerçi say say…

VEYasin: Belediye başkanının Sim City oynar gibi yönettiği şehir.

 

Straight Outta Compton’ı izleme şansını yakaladınız mı? Film hakkında ne düşünüyorsunuz? Yönetmeni siz olsanız, bizden de böyle bir film çıkar mı?

Filmi izlemedik, ilk fırsatta izleyeceğiz. Biyografik bir film olduğunu biliyoruz. Mevzu Makamı albümünün kısa belgeseli hazırlanıyor. Uzun metraj film çekme şansımız olsaydı bu bir rap filmi olmazdı.

 

Stüdyoda iki kişi olmanın zorlukları neler? Hiç “Bütün işi ben yapıyorum, ekrana bakmak dışında bir şey yapmadı, yoluma tek başıma devam edeyim, bu adam bana yük oluyor” dediğiniz oldu mu?

Evren: Biz birbirimizle yaşamayı öğrenmiş insanlarız. Her ne kadar birbirimizden çok farklı insanlar olsak da.

VEYasin: Stüdyoda yaşamıyoruz.

 

Şu ana kadar hep bir underground kimliğiniz vardı ama artık Türkiye’de rap denince ilk akla gelen isimlerden biri oldunuz, belki istemeden de olsa ana akıma dahil olduğunuzu rahatça söyleyebiliriz, bu durumun sizi rahatsız eden veya korkutan bir tarafı var mı?

Evren: Biz yeraltı ruhumuzu kaybetmek istemiyoruz. Ana akımda olmamız ise müziğimizin devamlılığı için önemli. Beklenti yaratıyorsunuz sonuçta.

VEYasin: Bizi dinleyen ve destekleyen insanlarla aynı adımları atıyoruz.

 

Bu durumdan kaynaklanan hayran takımınızdaki giren oyuncu – çıkan oyuncu durumunu nasıl yorumluyorsunuz?

Evren: Pek çıkan oyuncumuz olduğunu düşünmüyoruz. Giren oyuncularımızı da tebrik ediyoruz.

VEYasin: Fikirler değişebilir. Bizimle ilgili fikirleri değişen insanlara şans diliyoruz.

Cem Adrian’la Kelebek’te beraberdiniz, bir pop yıldızıyla çalışmak nasıldı? İleride farklı tarzlarda müzik yapan insanlarla çalışmak isterseniz, en absürt örneklerden kim sizinle çalışmak istese, heyecandan tırnaklarınızı yerdiniz?

VEYasin: Cem Adrian’ın albümünün prodüktörlüğünü yapmış birisi olarak, onunla çalışmak gayet keyifli. Her ne kadar yoğun duygular barından müzik yapsa da.

Kelebek şarkısını yaparken onun bir star olacağına güvenen 3-5 insandan biriydik. Ne mutlu onun adına.

Evren: Cem Karaca, Müslüm Gürses, Barış Manço, Neşet Ertaş bizi heyecanlandırırdı.

 

Son olarak, dağılma öncesi ve yeniden birleşme sonrası Mode XL arasında ne gibi farklılıklar olduğunu düşünüyorsunuz? Eski sevgiliyle yeniden olur mu?

Ayrılma ve dağılma gibi bir durum olmadı. Bir süre ara verdik. Çayı demlenmeden içemezsiniz. Mode XL dinleyicisi için demlendi. “Mevzu Makamı” servise hazır. Klipler ve yeni projeler yolda.