EDITORS KONSERİNE NEDEN GİTMELİSİNİZ?

EDITORS KONSERİNE NEDEN GİTMELİSİNİZ?


Editors konserine gitmek için çok sebep


Punk’ın çiğ halini kısık ateşte pişirince ortaya çıkan post-punk akımı, 70’li yıllardan günümüze nice grubun ekmek kapısı oldu. Karanlık atmosfer, romantizmin alacakaranlık kuşağından fırlamış ruh hali, bu ruh halini izole eden notalar… Türün piyasada tekrar canlanmasını sağlayan ise, hiç şüphesiz ki Interpol’dü. Paul Banks ve arkadaşları, takımları çekip post-punk için gerekeni yaptılar.

Post-punk revival olarak etiketlenen bu tarza hizmet eden gruplar arasında en dikkat çekicilerinden biri de Editors’dı. Grup Editors…

editors-710

2005 yazına dönüp baktığımız zaman, mevsim normallerinin kafa ayarıyla oynayan bir albümle karşılaşıyoruz. The Back Room, hem ilk Editors albümü olarak, hem de post-punk revival akımının kilometre taşlarından biri olarak kayda geçiyordu. Yağız delikanlı Tom Smith’in sesi ve artık grupta olmayan Chris Urbanowicz’in gitarından çıkan notalar, ilk şarkı Lights’tan itibaren iklim değiştirecek kadar başarılıydı. Bariton vokaliyle kelebek gibi uçan, falsetto’larıyla arı gibi sokan Tom Smith’in müzik piyasası adına önemini daha iyi algılayabilmek adına şöyle bir bilgi geçelim.

Hayır, her Reading ve Leeds Festivali’nde sunumlarına alıştığımız BBC Radio 1’ın sarı fırtına DJ’i Edith Bowman’la evli olmasından bahsetmeyeceğiz. Fanatik bir Arsenal taraftarı olmasından da bahsetmeyeceğiz…

Smith, yapılan bir araştırmaya göre; 4.75 oktavlık güçlü sesiyle Elton John, Robert Plant ve Freddie Mercury gibi kalender isimleri geride bıraktı.

Editors için sırada meşhur ikinci albüm sendromunu yenmek vardı… Yendiler mi? Evet. CV’sinde göz alıcı birçok iş bulunduran Jacknife Lee prodüktörlüğündeki An End Has A Start, sadece ikinci albüm sendromunu yenmekle kalmadı; albüm kapağıyla Küçükçiftlik Park’ın yanındaki tarihi gazhaneyi de akıllara getirdi.

Tom Smith’in hayatında gördüğü en üzücü şeyin hastane kapılarında sigara içen insanlar olduğunu öğrendiğimiz çıkış single’ı Smokers Outside the Hospital Doors, Bones ve albümle aynı ismi taşıyan şarkıyla büyük festivallerdeki yerini daha da sağlamlaştıran İngiliz grup, üçüncü albümünde keskin bir değişime gitti.

Terminator theme’inden hallice şarkı Brick And Mortar’ı barındıran, ünlü elektronik müzik insanı Flood’un prodüktörlüğünü üstlendiği In This Light and on This Evening, grubun post-punk revival çizgisini terk ettiği an olarak 2009 yılında kayda geçti. Gitarların synthesizer’lara yer verdiği albümün en dikkat çekici anı ise, Avrasya Maratonu muadili videosuyla marş kıvamındaki Papillon’du. REM’li Michael Stipe, The Cure’lu Robert Smith, Interpol’lü Paul Banks ve Joy Divison’lı Ian Curtis’le sık sık karşılaştırılan Tom Smith, ses rengini farklı janralarda denemek istiyordu. Pek de parlak geri dönüşler almayan bu albüm, grup içinde 8 şiddetinde bir depreme de neden oldu. Grubun en önemli parçalarından Chris Urbanowicz, artık Editors serüveninde yoktu…

Uzunca bir süre Tom Smith’in 10 kaplan gücündeki sahne enerjisinin de verdiği yetkiye dayanarak turneler gerçekleştiren Editors, 2012 yılında Urbanowicz’le yollarını ayırdığını açıkladı. Grup, verdiği 4 yıllık stüdyo albümü molasını 2013 yılında yayınlanan The Weight of Your Love’la bozdu. Yine Flood’un prodüktörlük koltuğunda oturduğu kayıt, Editors’ın ticari açıdan bugüne kadarki en başarılı albümü oldu. Editors’ın tekrar rock sularına döndüğü ve daha stadyum dostu şarkılar içeren albüm, aynı zamanda yeni grup üyeleri Justin Lockey ve Elliott Williams’ı bizlerle tanıştırdı.

Facebook profilimizdeki Editors-friendly arkadaşlarımızın sık sık paylaştığı Sugar şarkısı, işte bu albümde yer almaktadır. Aşkı kiloyla değil, tonla veren A Ton of Love ve Formaldehyde gibi başarılı şarkılar da bu albümdedir.

Derken takvimler 2015’i gösterir ve Editors’la rüyalarda buluştuğumuz In Dream piyasaya çıkar. Grubun bizzat kendisinin prodüksiyonunu üstlendiği kayıt, İran asıllı Hollandalı yönetmen Rahi Rezvani’nin görsel açıdan döktürdüğü videolarla tanıtılır. Drive soundtrack’ine cuk oturma garantili Life Is a Fear’a çekilen videoyu aşağıda bulabilirsiniz.

Slowdive’ın ikonik vokali Rachel Goswell’in yer aldığı Ocean of Night, The Law ve Oh My World gibi şarkılarla dikkat çeken albümün turnesi, bizleri 6 Aralık’taki Volkswagen Arena konserine ışınlamaya hazırlanmaktadır.

İllüstrasyon: Görkem Topsakal