KÜÇÜK MUCİZELERE İNANIN: KING KRULE

KÜÇÜK MUCİZELERE İNANIN: KING KRULE


Archy Marshall hakkında her şey


Eşek kadar adam olunca, başarılı işler çıkaran insanların yaşına başına daha çok dikkat ediyor insan. Feci tutan bir şarkının sahibi hakkında “Oha abi! Kız daha 94’lüymüş…” veya ayıla bayıla izlediğiniz filmin yönetmenliğini üstlenen bey abi hakkında “Yuh! 21 yaşındaymış…” gibi yorumları sık sık yapıyorsanız, siz de bizdensiniz.

Müzik piyasasında sık sık karşımıza çıkan genç yetenekler, teknolojinin günümüzde geldiği noktayı avantaja çevirerek -tabii ki içlerinde öğrenme arzusu da varsa- kısa sürede donanımlı bir hale gelebiliyorlar. Daha 15 yıl önce bir şarkıyı indirebilmek için yarım saat beklediğimiz düşünülürse, koca diskografiye 1 saatte ulaşabilmemiz, Spotify vb. online müzik dinleme servislerinden bir tıkla istediğimiz sanatçıya kavuşuyor oluşumuz, envai çeşit mecradan müziğin gelmişini geçmişini kurcalayabilmemiz gibi avantajları da hesaba katın.

İçinizdeki cevheri akıllıca bir stratejiyle maksimum seviyede dışarı çıkarmanız, günümüz teknolojisi ve internetin bilgi akışı sayesinde çok daha kolay.

17 yaşında bir çocuğun ilk işlerini dinlediğimizde, “Sanki 40 yıllık Fenerbahçeli gibi mücadele ediyor.” dediğimiz oldu. Bu isimlerden biri de King Krule’du. Esas adı Archy Marshall olan King Krule, 24 Ağustos 1994’te dünyaya geldi. Kendisini herhangi bir janraya veya tekli bir iş tanımına oturtmak mümkün değil. Müzisyen, şarkı sözü yazarı, prodüktör, moda tasarımcısı, grafik tasarımcı, yazar, yönetmen… Ne ararsan var.

Peki bu çocuk nasıl bu kadar doldu? Turuncunun İngiliz hali King Krule’un hayli çalkantılı bir çocukluk dönemi geçirdiğini söyleyebiliriz. 15 yaşında ailesine isyan bayrağı çekip okulu bırakıyor. Ailesinin tam saha presi ve baskıları sonucu zor da olsa okuluna dönen Archy Marshall, bu sefer de ağır bir uykusuzluk sorunuyla uğraşmak durumunda kalıyor. Uzun gecelerinde müziğe sarılıyor. Sabahın ilk ışıklarına kadar dinlediği gruplar, kendisini de müzik üretmeye yaklaştırıyor. Archy Marshall’ın müzikle ciddi düşünmesini sağlayan gruplardan en önemli ikisi nedir? Bu sorunun cevabı: Pixies ve The Libertines.

Lakin; Archy Marshall’ın kısa sürede ürettiği işlere baktığımızda birden çok müzik türünün etkisini kaldığını kabak gibi görebilmek mümkün. Trip hop, hip hop, caz, punk rock, indie rock…

E tabii insanın tarzı bu kadar göze batarsa, Another Magazine’e kapak olabilir, Willy Vanderperre tarafından fotoğraflanabilir…

King Krule ismini kullanmadan önce Archy Marshall’ın farklı rumuz tercihleri oluyor. İlk single’ı Out Getting Ribs’i Zoo Kid ismiyle yayınlıyor. King Krule ismiyle ilk ürününü ise 2011 yılında piyasaya sürüyor. DJ JD Sports ve Edgar the Beatmaker isimleriyle yayınladığı, hip hop’tan elektronik müziğe sündükçe sünen tarzlara sahip işlerini de es geçmemek gerek.

The Libertines ve Pixies’le başlayan müzikle iç içelik, zamanla Gene Vincent, Fela Kuti, J Dilla ve The Penguin Cafe Orchestra gibi isimlerle karşı karşıya kalınca Archy Marshall çok farklı uçlara doğru evriliyor.

Müzik haricinde, web sitesi üzerinden kendi tasarımı olan, desenleriyle şaşı bırakan gömlekler de satarak moda tasarımına kaş göz yapan Archy Marshall, 2013 yılında ilk uzunçaları 6 Feet Beneath the Moon’u yayınlıyor. Bu albüm, öyle bir ilk albüm ki; herhangi bir yeni yetmenin acemilik işi olarak etiketlenemez. Ayıptır, günahtır…

6 Feet Beneath the Moon hakkında, “Fazlasıyla yetenekli bir sanatçının olgunluk dönemindeki bir iş gibi” desek çok doğru olur. Albümün, 2013 yıl sonu listelerinin birçoğunda üst sıralarda yer almasını ise pastanın üstündeki çilek olarak tanımlayabiliriz.

Oooo Alfred Hitchcock’a saygı duruşu, yeme de yanında yat.

Bu aralar -hatta tam da bugün- yeni bir Archy Marshall işiyle sınanıyoruz. Küçük Marshall’ın abi Marshall’la birlikteliğinden oluşan A New Place 2 Drown isimli proje, birçok katmandan oluşuyor. Archy Marshall ismiyle yayınlanan ve an itibarıyla malum web sitelerinden bulabileceğiniz bir albüm, bir kitap ve Will Robson Scott’ın yönettiği kısa filmle desteklenecek projenin resmi yayınlanma tarihi yarın!

EDIT: Kısa film yayınlandı.

Abi – kardeş Marshall’lar

A New Place 2 Drown’un kitap ayağından ilk kareler

Albümü iki üç tur döndürdük. Feci iyi çalışıyor. İlk King Krule albümüyle alakası olmayan, tamamen elektronik müzik donanımlı kayıt, yılın albümleri listelerinde pekala kendisine yer bulabilir. En kısa zamanda edinmeniz konusunda ısrar ediyoruz!