MUHATABI YANLIŞ BİLİNEN ŞARKILAR

MUHATABI YANLIŞ BİLİNEN ŞARKILAR


O şarkı meğer ne için yazılmış?


Yanlış anlaşılan şarkı sözleri her zaman ortamlarda anlatmalık komik hikayeler barındırır, klasik örnekleri aklınıza gelmeye başlamıştır. Mutlaka sizin de “Ben ‘kurbağa’ anlıyordum, meğer ‘dur daha’ diyormuş” benzeri bir hikayeniz vardır. Dinlediğimiz şarkıları kimi zaman ilk seferde anlamayabiliyoruz. Öte yandan her sözünü doğru anladığımız şarkıların arasından da muhatabı yanlış bilinenler, “Lan o ondan mı bahsediyormuş?” dedirtenler oluyor. Bunlardan çoğu sözlere o gözle bakıldığı zaman oldukça açık, bazıları ise pek alakalı görünmese de sanatçıların açıklamalarıyla bir yerlere oturuyor. Dinleme deneyimi esnasında şarkının duyumu bazen ön plana çıkıyor ve sözlere dikkat etmediğimiz için aslında anlatılmak isteneni yakalayamıyoruz. Tabii bunun nasıl bir fark yaratacağı ayrı bir tartışmanın konusu… Yani bir şekilde kafamızda bir yerlerde konumlandırdığımız bir şarkının gerçekte niyetlenilenden farklı olması onu daha anlamsız mı kılar? Aslında Syd Barrett için yazılmış Wish You Were Here’ı yeni ayrıldığımız sevgilimiz için dinlesek ne değişir? Sanatçının ve sanatının değeri azalır mı? İki taraftan da savunulabilecek bu ilginç tartışmayı başka bir zaman devam ettirmek üzere bu sorularla bırakalım ve şimdilik muhatabı yanlış bilinen şarkılardan anlatmaya değer hikayeler, öğrenmeye değer ilginç bilgiler barındırdığını düşündüklerimizi paylaşalım.

The Police – Every Breath You Take

Defalarca cover’ı yapılan, sample’ı kullanılan, The Police versiyonu da Sting’in vokalleriyle aklımıza kazınan şarkı, aslında sanıldığı gibi bir aşk şarkısı değil. Daha doğrusu pek de mutlu bir ilişkiyi anlatmıyor: “Aldığın her nefeste, attığın her adımda seni izliyor olacağım.” Bir stalker’ın, ya da şiddete/tacize meyyal bir ilişki içerisindeki birinin ağzından yazılan sözlerin genellikle tam aksine alabildiğine naif algılanıyor olması Sting’in de şaşırmasına yol açmış ve BBC 2 Radio’ya verdiği bir röportajda klipte fazla ciddi görünüyor olmasının nedenini şarkının gerçek anlamıyla açıklamasına aracı olmuş.

Madonna – Like A Virgin

Reservoir Dogs’ta Mr. Brown’unun attığı tiradın güzelliğini değiştirmez, ama şarkı aslında bir cinsel ilişkiyi anlatmıyor. Hatta bir kadınla dahi ilgili değil. Şarkıyı yazan Billy Steinberg’ün kendi ilişkilerinden esinlenerek anlatmak istediği asıl şey, ruhsal anlamda yaralanmalarının ardından yeni ve daha anlamlı bir ilişkiye başlama süreci.

Bu arada rivayete göre Madonna, Reservoir Dogs’u izledikten sonra Tarantino’ya Erotica albümünün bir kopyasını yollamış ve üzerine “Quentin, şarkı aşkla ilgili, çükle ilgili değil.” yazmış.

Ahmet Kaya – Mahur Beste

Zamanında Can Dündar’ın yazdığı bir yazı, şarkıda geçen “O mahur beste çalar, müjgan’la ben ağlaşırız” sözlerinin sırrını ortaya döküyor. Attilâ İlhan’ın Deniz’lerin idamını öğrendiğinde yazdığı şiirde kullanılan “müjgan” sözcüğü bir kadın adını değil, eski dilde kirpiği ifade ediyor. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın da bir Mahur Beste’si olduğunu ufaktan çıtlatalım, bilen bilir bilgisi diyelim kaçalım…

Sixpence None The Richer – There She Goes

Alenen “she” dediği için akıllarda yer eden bir kadından bahsedildiği hissi uyandıran şarkının “There she goes, there she goes again, racing through my brain” sözleri aslında alabildiğine naif duyumuyla hiç çaktırmıyor olsa da eroini kastediyor.

Minor Majority – Supergirl

Sözlerinden hiç öyle anlaşılmıyor olsa da Minor Majority’nin vokali Pål Angelskår, konserlerde şarkıyı annesine yazdığını söylüyor.

System of a Down – Chop Suey

System of a Down’un en ünlü şarkılarından biri olan Chop Suey’nin grup üyeleri tarafından onaylanmış bir hikayesi yok, ancak chop suey adlı yemeği çok seven ve intihar eden bir arkadaşları hakkında olduğu söyleniyor. Dolayısıyla İncil referanslarıyla birlikte farklı çağrışımlar yaratan sözler aslında “Why have you forsaken me?” (Beni neden terk ettin / Yüz üstü bıraktın?) sözüyle anlam kazanıyor. Grubun normalde de şarkıya “Suicide” adını vermek istediği ancak plak şirketinin buna izin vermediği bilinirken şarkının bazı kayıtlarında ilk birkaç saniyede “We’re rolling Suicide” (Suicide’ı çalıyoruz beyler) sözü duyulabiliyor.

The Rolling Stones – Angie

Mick Jagger ve Keith Richards’ın ortaklaşa yazdığı şarkının kim için yazıldığına dair çeşitli spekülasyonlar mevcut. Zaman içinde David Bowie’nin ilk eşi Angela Bowie ve The Millionaire adlı diziyle ünlenen oyuncu Angie Dickinson için yazılmış olabileceği düşünülen şarkının gizemi, Keith Richards’ın 1993’te verdiği bir röportajla çözüldü. Richards’ın söylediğine göre şarkı, o dönem yeni doğan kızı Dandelion Angela için yazılmıştı.

The Beatles – Martha My Dear

The Beatles’ın görece az bilinen güzellikleri arasında yer alan şarkıda geçen Martha adının bir kadına değil, Paul McCartney’nin eski köpeğine ait olduğu 2000’li yıllarda ortaya çıktı. McCartney aynı zamanda bu şarkının kendi ilham perisiyle ilgili olduğunu söylemişti.

The Beatles – Ticket To Ride

1997’de Paul McCartney şarkının adının İngiltere’nin Ryde kasabasına olan bir tren biletinden geldiğini belirtmişti. Steve Turner’ın 2005’te yayımlanan “A Hard Day’s Write: The Story of Every Beatles Song” adlı kitabında John Lennon’dan yaptığı alıntıya göre ise “Ticket To Ride”, 1960’lı yıllarda Hamburg’lu fahişelere verilen sağlık raporunu ifade ediyordu.

Green Day – Good Riddance (Time Of Your Life)

Blink 182 ve Green Day’le büyümüş gençlerin akor basmayı öğrendikleri anda çalıp çatallaşan sesleriyle söylemeye çalıştıkları şarkının, çıktığı dönem tam da lise yıllarının sonlarına yaklaşanları “Dönüm noktasına geldik, hayata başlıyoruz” düşüncesiyle triplerden triplere sokmuşluğu vardır. Ancak grubun frontman’i Billie Joel Armstrong, söylediğine göre şarkıyı Ekvador’a yerleşen bir eski kız arkadaşının ardından hışımla yazmış.