DÜNYANIN İLK TAŞINABİLİR PLAK FABRİKASI GÖRÜCÜYE ÇIKTI

DÜNYANIN İLK TAŞINABİLİR PLAK FABRİKASI GÖRÜCÜYE ÇIKTI


Plak ruhu ölmedi, konteynırda yaşıyor


Plak kültürünün doya doya yaşanamamasından yakınanlara, malum dijital ortamlarda Avcılar-Söğütlüçeşme metrobüsü gibi sıkıştırılmış kalitesi düşük müzikleri dinlerken keyif alamayanlara The White Cube Gallery’den acayip haberler var.

İngiltere’nin başkenti, indie müziğin yavru vatanı Londra’da bulunan galeride Christian Marclay’in sergisi plakla yatıp kalkanlara “OMG!” dedirtiyor.

Sanatçının plak kültürünün önünde ceket ilikleyen bu sergisinde dünyanın ilk mobil plak fabrikası görücüye çıkacak. Marclay, küçük sayılabilecek bir konteynırın içine kurduğu baskı makinaları yardımıyla sergi kapsamında Thurston Moore ve Mica Levi’nin canlı performanslarını bu minicik fabrikasında kaydedip plak formatında basacak.

Üstelik The Vinyl Factory, 10 parmağında 12 marifet Marclay’ın ilk sergisi de değil. Tercih eder misiniz bilemeyiz fakat daha önce de, bir çok kırılmış veya hasar görmüş plağı birleştirerek dinlenilebilir veya obje olarak kullanılabilir hale getirdiği “Recycled Records” isimli sergisi de büyük ilgi görmüştü.

Öğrencilik zamanlarından beri şarkı bestelediğini, plak ve turntable’lar ile fazlaca içli dışlı olduğunu belirten sanatçının The Clock isimli yönetmenliğini üstlendiği bir belgeseli olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Sevgililer Günü için harıl harıl ne yapacağını düşünenler; sanatçının bu orijinal sergisinin meyvesi diyebileceğimiz sınırlı sayıdaki plakları 25 pound karşılığında şuradan satın alabilir.