DÜŞÜNDÜRÜCÜ VE GERÇEK: İNTERNETİ FACEBOOK ZANNETMEK…

DÜŞÜNDÜRÜCÜ VE GERÇEK: İNTERNETİ FACEBOOK ZANNETMEK…


Kelimelerin kifayetsiz kaldığı durum


Kullanın ya da kullanmayın, sevin ya da sevmeyin ama lise arkadaşını bulma sitesi olarak hayatımıza giren Facebook’un günümüz iş ve sosyal yaşamındaki gitgide büyüyen önemi su götürmez bir gerçek. Öyle ki; neredeyse internetin eş anlamlısı haline gelen Facebook, dünyanın belirli yerlerinde gerçekten de internetin ta kendisi sanılıyor.

Helani Galpaya isimli araştırmacının İnternet ve Facebook Kullanımı başlıklı araştırmasına bakınca “Nasıl yani?” dedirtecek türden sonuçlara rastlamak mümkün.

Galpaya’nın Endonezya, Filipinler, Tayland ve Myanmar’da yaptığı araştırma sonucunda yüzlerce insanın Facebook’u internetten bağımsız bir kavram sandığını görülüyor. Özellikle Endonezya’daki insanların bir çoğu internete kelimesinden habersiz bir şekilde “Facebook kullandıklarını” söylüyor.

Bu araştırmadan etkilenen Christoph Stork ise aynı işlemi Afrika’da uyguluyor ve hemen hemen aynı sonuçlara ulaşıyor.

Quartz ise bu araştırmaların hala geçerliliğini koruyup korumadığını merak ederek harekete geçiyor…

Endonezyalı’ların %11 ve Nijeryalı’ların %9’luk kesimi hala “Facebook kullandıklarını fakat internet kullanmadıklarını” söylüyorlar.

Yalnız bu durumda altını koyu kalemle çizmemiz gereken bir şey var. Yukarıda mevzu bahsi geçen ülkelerin internet erişimi ya hiç yok ya da genel ekonomilerine göre internet kullanım ücreti dudak uçaklatan cinsten.

Bu durumda Facebook’un Sony ve Samsung gibi dünya devleri ile beraber kurduğu www.internet.org projesinin de büyük payı olduğu kanaatindeyiz.