DÜNYACA ÜNLÜ MÜZİKAL WEST SIDE STORY’YE GİRİŞ

DÜNYACA ÜNLÜ MÜZİKAL WEST SIDE STORY’YE GİRİŞ


Bu yaka hangi yaka?


Dünyaca ünlü müzikalleri bizlerle buluşturmayı bir alışkanlık haline getiren Zorlu PSM, bizlere yeni sürprizini geçtiğimiz aylarda açıklamıştı. Broadway fenomeni West Side Story, 1-18 Mart tarihleri arasında toplam 21 performansla Zorlu PSM sahnesinde olacak. Biz de en başta New York’un Doğu Yakası’nda geçen bir Romeo & Juliet uyarlaması olarak planlanan hikayenin şehrin diğer ucuna taşınarak gelmiş geçmiş en büyük müzikallerden birine dönüşmesinin ardında nelerin yattığını incelemek istedik.

Müzikalin günümüzde sahip olduğu statünün sırrına ulaşmak için öncelikle Leonard Bernstein’ın Maria, Tonight, Somewhere, America ve I Feel Pretty gibi bestelerine değinmek gerekiyor. Dünya çapındaki başarıda bu şarkıların payı yadsınamaz. 1961’de Jerome Robbins ve Robert Wise’ın yönetmenliğinde beyaz perdeye uyarlanan yapımda Maria rolünde yer alan Natalie Wood‘un icra ettiği I Feel Pretty, ilerleyen dönemlerde de sayısız kere tekrar yorumlanmasıyla bu şarkılar arasından özellikle ön plana çıkıyor.

Richard Beymer’ın canlandırdığı Tony rolü için Warren Beatty, Burt Reynolds, Anthony Perkins, Dennis Hopper, Richard Chamberlain ve Gary Lockwood’un gibi isimlerin adı geçiyor. Hatta rolün öncelikle Elvis Presley’ye teklif edildiği ancak Presley’nin menajerinin “Aman olaylara karışma” refleksi göstererek ona çeteli ve kavga içeren bir yapımda yer almamasını söylediği biliniyor.

West Side Story’nin film uyarlamasıyla müzikal hali arasında bazı farklar da mevcut. Bunlardan en radikali, Jets çetesinin sahnede Diesel adıyla yer alan karakterinin filmde Ice adlı bir karaktere dönüşmesi. Bu yüzden sahnede Diesel’ın yaptıklarının çoğu, filmde Ice’a veriliyor. Örneğin film uyarlamasında Bernardo’yla dövüşen Diesel yerine Ice. Öte yandan Ice, Tony’den de rol çalarak Riff’in şarkısının muhatabı olarak karşımıza çıkıyor. Riff’in ölümünün ardından başa sahnede olanın aksine Action yerine Jet geçerken Riff ve Diesel’ın kız arkadaşları olan Velma ve Graziella filmde yer değiştirerek sırasıyla Ice ve Riff’in kız arkadaşı olarak yer alıyor. Ice karakteri dışında Tonight şarkısının yerinin America’dan sonraya alınması da filmin getirdiği bir değişiklik olarak dikkat çekiyor.

West Side Story’nin Shah Rukh Khan ve Aishwarya Rai’nin başrolünde yer aldığı Josh adlı bir Bollywood uyarlamasının olduğunu ilginç bir bilgi olarak verirken Steven Spielberg’ün olası bir yeni uyarlamayla ilgileneceğini söylediğini  de belirtelim. West Side Story’nin Zorlu PSM’de sahnelenecek 21 performansından birine bilet almak isterseniz de sizi buraya alalım.