AKADEMİ’DEN YENİ BİR OSCAR ÖDÜL KATEGORİSİ

AKADEMİ’DEN YENİ BİR OSCAR ÖDÜL KATEGORİSİ


En İyi Popüler Film


Salı akşamı toplanan Akademi‘nin yönetici komitesinin 54 üyesi, yeni bir ödül kategorisi için oylama yaptı. Geleneksel olarak 7000 civarı, alanında uzman Akademi üyesinin senelerdir 24 ödül kategorisinde verdiği oylara bu sene bir yenisi daha eklenecek: Best Popular Film (En İyi Popüler Film).

Oscars_194x166

Akademi’nin yayıncı kuruluş ABC tarafından yüksek baskıya maruz kalmasının sonucu olarak böyle bir ödül kategorisi ortaya çıkarıldığı söyleniyor. ABC, geçtiğimiz seneki, tarihin en düşük reytingli ödül töreninden sonra, Akademi’nin üzerine kara bulut gibi çökmüştü. Oscar ödül töreninin reyting erozyonunun çıkışı 2014 yılına dayanıyor. O seneden beri her sene gittikçe gerileyen ödül töreninin izlenme oranlarından sonra yayıncı kuruluş ABC, Akademi’den bir müdahale gelmesini istiyor ve gelen müdahale çok sansasyonel bir şekilde iki gündür büyük tartışmalara yol açıyor.

Eleştirmenler böyle bir uygulamanın Oscar’a yakışmayacağına ve Akademi’nin elitliğinden kopup, sıradan bir ödül törenine dönüşeceğini söylüyorlar. Aynı zamanda En İyi Popüler Film ödülüne aday olan filmler, En İyi Film Ödülü’ne de aday olabilecek. Bu durumda bir bakıma en iyi film kategorisi ödülünün iki kere verileceği düşünülüyor ve esas kabul edilemeyecek şeyin bu olduğu savunuluyor.

Yeni ödül töreninin bir diğer farklılığı da tarihinin geriye, hatta ödül töreni tarihinin en geriye çekildiği tarihte yapılacak olması. Geçtiğimiz yıl 24 Şubat‘ta yapılan tören, bu sene 9 Şubat‘a çekilmiş durumda. Nedeni, Akademi tarafından net bir biçimde açıklanmasa da, diğer rakip ödül törenlerinden öne çekilmesi ve onlardan önce yapılması olarak düşünüldüğü yönünde. Daha önceki zamanlarda ödül töreni Mayıs, Nisan, Mart ve Şubat aylarında yapılmıştı. Daha izlenebilir olması açısından ödül töreninin süresinin de üç saatte tutulmasına karar verildiği açıklandı.