ANDY WARHOL’UN KAYIP ÇİZİMLERİ AMIGA DİSKETLERİNDEN ÇIKTI

ANDY WARHOL’UN KAYIP ÇİZİMLERİ AMIGA DİSKETLERİNDEN ÇIKTI


Her Şeyin Başi Merak


Andy Warhol Vakfı, pop kültürün temel taşlarını inşa eden Andy Warhol’un kayıp bazı eserlerinin 1985 yılından kalma Amiga bilgisayarının içinden çıkan bir diskette bulunduğunu duyurdu.

 

Amiga disketleri

 

Sanatçının 1985 yılında Amiga’nın grafiksel yeteneklerini göstermek için yaptığı deneysel çizimler yaklaşık otuz senedir bir disketin içindeymiş meğer. Andy Warhol’un meşhur ‘Campbell’s Soup’, ‘Muz’, ‘Marilyn Monroe’ gibi temaları bu disketlerde de karşımıza çıkıyor.

 


Campbell’s çorbaları

 

1985 yılında Warhol ile Amiga 1000’in tanıtımı için anlaşan Commodore’un o dönemden kalma bir video’sunu da izleyebilirsiniz.

 

Bu video’yu Youtube’da şans eseri izleyen sanatçı Cory Arcangel’ın Carnegie Müzesi küratörlerinden Tina Kukielski’ye haber etmesi, ardından Warhol Müzesi baş arşivcisi Matt Wrbican’a ulaşmalarıyla süreç bir araştırmaya dönüştü. Kafa kafaya veren üçlü, 1994 yılında Warhol’un ofisinde bulunan müzenin arşivlerine giren disketleri incelemeye aldı. Ama disketlerin eski formatlı olmasından dolayı içindeki bilgilere ulaşamadılar. Ardından Warhol Müzesi, Carnegie Mellon Üniversitesi Bilgisayar Kulübü’nden yardım alma kararı aldı ve birlikte yürütülen kurtarma çalışması başarıyla sonuçlandı.

           

 


Sanatçının piksel art olarak çizdiği Venüs