ASFALTTA NEON KEYFİ

ASFALTTA NEON KEYFİ


Florasan Gibi Yol çizgileri


Hollandalı dahi tasarımcı Daan Roosegaarde, en verimli yılını yaşıyor. 2014 sana yaradı Daan!

 

Roosegaarde, dans pistine çıkıp umarsızca dans edenleri her attığı adımla beslenen disko ışıkları yapmıştı. İki ay kadar önce de; ortamın ısınmaya başladığını; yani hallendiğinizi anlayarak görünmez olan The Intimacy 2.0 adlı elbiseyi üretmişti. Kendi stüdyosunda geliştirdiği bu ürünüyle flört anlarında transparanlaşan bir ürün yaratan tasarımcı, yine garip bir işe imza attı.

 

 

 

Aslında bir şeyler tasarlamaktan çok, varolan şeyleri tekrar elden geçirerek yeni bir form kazandırmaktan hoşlandığını söyleyen tasarımcı, gerçekten interaktif şeyler yapmak istiyor. Bu isteğinde de gayet başarılı olduğunu son işini gördükten sonra rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

İşlerinde insanlarla teknolojiyi etkileşime sokmayı tercih eden Roosegaarde son işinde; fütüristik yollar yapmak istiyor. Son dönemde kafasını otobanlara takan tasarımcı, gelecekte her otobanda kullanılması muhtemel olan son işini anlatırken; ‘Bu koca yolları ışıklandırarak bir dünya elektirik israfına ve masrafına neden oluyoruz. Bunca enerjiyi burada kullanmak yerine tasarruf sağlayamaz mıyız acaba diye uzun süredir düşünüyordum.’ diye giriyor konuya. Bu konuya kafa patlatırken; ‘Neden gündüzleri kendisini şarj eden, geceleri de kendi kendine renklenen yol çizgileri yapmıyoruz ki?’ demiş. Bunun üzerine gündüzleri güneş ışığından faydalanarak enerji toplayan neon görünümlü bir boya imal etmiş. Boyanın uygulandığı asfaltlardaki çizgiler geceleri karanlık çöktüğünde fosforlu bir renge bürünerek sürücülere yol gösteriyor. Bununla da yetinmeyen Roosegaarde, asfaltın boş kısımlarına da havanın durumuna göre şoförleri uyaran semboller yerleştirmek niyetinde. Yollara monte edilen görünmez semboller, hava durumuna göre belirginleşiyor. Mesela hava normalken yolda bir şey görmüyorsunuz ama kar yağdığı zamanlarda yolun ortasında fosforlu bir şekilde yanan kar ikonları beliriyor. Bu "Parlayan çizgiler" sokak lambalarının yerini kolaylıkla alabilir.

 

 

Daan’in projesini paylaşmasının ardından; Amsterdam’ın yaklaşık 100 kilometre güneydoğusunda bulunan bir pilot bölge belirlendi ve yolun 500 metrelik kısmına uygulanan "Parlayan çizgiler" denenmeye başlandı bile.

 

 

 

Projesini tamamen yeni bir teknoloji geliştirmeden, çok basit işlemlerle hali hazırda kullanılan yollara uygulanabileceğini ve 3-5 yıl içerisinde tüm yollarda uygulanabileceğini söylüyor.

 

İşte tasarımcı dediğin budur Daan, arkandayız!