İÇİP İÇİP İZLENECEK FİLMLER: TOP GUN

İÇİP İÇİP İZLENECEK FİLMLER: TOP GUN


Bas Gaza Maverick Bas Gaza


“You can be my wingman anytime.”

 

Yukarıda gördüğünüz replik hangi filme aittir?

 

  1. Eşkıya
  2. Amelie
  3. Fight Club
  4. İlk ikisi
  5. Sondan birinci

 

Bu repliğin rahmetli Tony Scott’ın 1986 tarihli filmi Top Gun’a ait olduğunu bilmeyenlerle ciddi düşünmüyoruz. Yüksek bel kotuyla “veleybol” oynayan, gökyüzünü Mig’lere dar eden Tom Cruise’un gerçek anlamda “estiği” zamanların zirvelerinden biri olan Top Gun’la bu gece tombul şişe bira mesaimize başlıyoruz.

 

 

Halk arasında Maverick olarak bilinen, Kelly McGillis’in oynadığı Charlie tarafındansa itici bir sesle inatla “Lütenınt” olarak çağırılan Cruise, ülkenin en iyi pilotlarının yarıştığı Top Gun’a gönderilir. Kankası Goose’la beraber (ki karısını da o dönem az ünlü olan Meg Ryan canlandırmaktadır.) en büyük rakipleri Val Kilmer’ın oynadığı Iceman’la mücadele edeceklerdir.

 

 

Bir yandan kendi vurdumduymazlığı, bir yandan da Iceman’la homoerotizme doğru koşan kapışmaları derken eğitmeni Charlie’ye abayı yakar Maverick. Motosikletiydi, Berlin – Take My Breath Away’iydi derken 80’lerin en klişe ama kült filmlerinden biri çıkar ortaya. Nostalji bir yandan, soundtrack’ler bir yandan tombul şişe biralarla dolu bir film deneyimine çanak tutar.

 

Şu günlerde devam filminin çekileceğine dair dedikoduların yüksek sesle konuşulduğu bir film Top Gun. 80’ler jenerasyonunun sinemalarda uzun kuyruklar oluşturduğu bir film Top Gun. Ama insanın içi şu manzarayı görünce burkulmuyor değil.

 

 

 

Tom Cruise ve Kelly McGillis’in bir yıl evvel çekilmiş bu fotoğrafı, zamanın insana nasıl hoyrat davranabileceğini kanıtlıyor. İnsan teselliyi tombul şişe biralarda buluyor.

 

Her şeye rağmen yeni bir Top Gun filminin çekilebilme ihtimali, orijinalini tekrar tekrar izlemek için yeterli bir neden. Kıyısından yaklaşabildiğimiz 80’ler ruhunun her köşesine sindiği bu film, bol Amerikan propagandası ve bol tombul şişe bira vaat ediyor.