BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: THE CURE – BOYS DON’T CRY

BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: THE CURE – BOYS DON’T CRY


The Cure İle Adabi Muhaşeret


1980 yılı herkesin istediği gibi müzik yaptığı bir yıldı. Kimsenin popüler olma gibi bir merakı yoktu. Kafasında olanı şarkıya döken yetenekli müzisyenlerin her yerde olduğu bu dönemde The Cure, Boys Don’t Cry albümüyle karanlıkta kedi gözü gibi parlıyordu.

 

Bu akşam The Cure’un kah neşeli, kah cinayet eğilimli albümü Boys Don’t Cry ve soğuk tombul şişe biralarımızla Cuma sefasına başlıyoruz.

 

 

Robert Smith’in henüz sesindeki melankolinin farkında olmadığı yıllardayız. Kırmızı ruj henüz yeni kurumuş Smith’in dudağında. Neşe dorukta. Albüm bu neşenin etkisinde başlıyor. Boys Don’t Cry geliyor. Erkeklerin ağlamaması gerektiği gerçeği ile büyüyen bir toplum olarak The Cure’un bizi anlamasına seviniyoruz. Hemen kendimiz ile The Cure arasında bir bağ kuruyoruz ve grubu birlikte bir bira içmeye davet ediyoruz.

 

 

Bu kadar neşenin bizi süre götüreceğinden emin olduktan sonra The Cure albümünden en kıymetli şarkılardan birini çıkarıyor; 10:15 Saturday Night. Müzik dünyasının en ağır ağabeylerinden John Peel’in “Eğer 10:15 Saturday Night gibi bir şarkı yapsaydım, evde oturur tüm gün kendime sarılırdım.” diye bahsettiği şarkı, yağmur gibi damla damla kalbimizi kazanıyor. Ardından gelen gitar solosu ile karizmanın en üst noktasına erişen şarkı tek başına bir tombul şişe bira açtırıyor.

 

 

Yine albümün ve The Cure’un en kıymetlilerinden Jumping Someone Else’s Train başlıyor. Bugün indie namına ne kadar müzik yapılıyorsa hepsinin babası olabilecek şarkı Robert Smith’in kendine has vokali ile yerimizde durmamızı zorlaştırıyor.

 

Naifliği kendinden önce yola çıkan The Cure’un cinayete olan eğilimini ve Albert Camus sevgisini ortaya çıkardığı Killing An Arab geliyor. Albert Camus’nun Yabancı’sını okuyup şarkı yapmaya karar veren The Cure, ortaya muazzam bir eserle çıkıyor.

 

Alternatif rock mı The Cure’dan çıktı yoksa The Cure mu alternatif rock’tan çıktı hala bilinmez ama bilinen tek bir şey var ki, eğer The Cure olmasaydı müzik dünyası daha sıkıcı bir yer olurdu.