NÜKLEER ÖLDÜRÜR

NÜKLEER ÖLDÜRÜR


çernobil’in Ardından 28 Yıl Radyoaktif Atıklarla Geçti 


Hafta başında yaptığımız Nükleer felaketin ardından Fukushima haberimizde Türkiye'nin nükleerle olan imtihanından lafımızı esirgememiş, 70'lerden bu yana bu topraklara kurulmak istenen nükleer santralin başına bir şey gelmesi halinde bizim başımıza daha fena şeyler geleceğini söylemiş, sizlere nükleer aslında nelere kadir göstermeye çalışmıştık.

 

Başlarında Dr. Timothy Mousseau'nun olduğu The New York Times’dan bir ekip de Çernobil felaketinin ardından değişen toprakta, havada ve suda yaşanan değişiklikleri gözlemlemek için bölgeye gitmiş. Dr. Timothy Mousseau, 30 yıldır Çernobil'in yasaklı bölgesinde çalışmalarına devam eden bilim adamlarından biri.  Karşılaştıkları değişimlerden feyz alan ekip The Animals of Chernobly adını verdikleri video haberi hazırlamış.

 

 

1986’dan bu yana “tehlikeli bölge” tabiri isminin yanından hiç eksik kalkmayan Çernobil’den gelen görüntüler de tahmin edebileceğiniz üzere oldukça ürkütücü. Üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen, radyoaktif atıkların bitki örtüsünün dört bir tarafını sarmasından mütevellit yaşananları gözler önüne seren The New York Times haberi için sizleri şöyle alalım:

 

 

Tekrarlayalım: Akkuyu Nükleer Santral Projesi ve Sinop Nükleer Santral Projesi adı verilen ve sonunda başımıza ne geleceğini bilerek ve isteyerek onay verilen bu iki proje, uzun zamandır gerek sivil toplum kuruluşlarının gerekse çevre örgütlerinin gündeminde. Bu iki nükleer santralin kurulmasının ardından yaşanacakları yukarıdaki video’yu izledikten sonra daha iyi anlıyoruz. Hiç umudumuz olmamakla birlikte, dileriz ki yetkililer de bu farkındalığa bir an önce kavuşur ve gerekeni yapar.