PLAKTAN ŞEHİRLER

PLAKTAN ŞEHİRLER


Brian Eno Ve Karl Hayde’dan Enfes Proje  


21. yüzyılda internet teknolojisinin geldiği en harikulade ama en kafa karıştırıcı gelişmelerden biri, hayatımıza “augmented reality” yani bizim deyimimizle "arttırılmış gerçeklik" oldu. Teknoloji bu kadar sınırlarını aşmışken ve kendini elektronik müzik, sanat projeleri ve akıllı telefon uygulamalarıyla göstermenin doruk noktalarını yaşarken Brian Eno’dan bir proje gelmesi işten bile değildi. Yanına Underworld’den Karl Hyde’ı alan Eno, Eno • Hyde adını verdikleri bir iOS uygulaması geliştirdi.

 

 

Kendi jenerasyonunun üyelerinin teknolojinin hızına yetişememesi ambient müzik tanrısı Brian Eno'nun önünde pek tabii bir engel teşkil etmiyor.

 

 

Müzikseverler arasında övgüyle bahsedilen 2008 tarihli uygulama Bloom'un yaratıcısı Peter Childers'dan ilham aldığını söyleyen Eno, aynı zamanda yeni medya müzik yapımı üzerinde çalışmaları olan Lukasz Karluck'un kıvrak zekasından da feyz almış.  Eno • Hyde tasarımcılarının arasında Toby and Pete isimli kreatif ekibin de üyeleri var. Eno ve Hyde'ın Someday World albümlerini kaydederken şarkıların birinde geçen "Build Cities on Hills" lafı ise aslında tüm hikayenin başladığı yer.

 

 

Pikabının iğnesini plağına yerleştiren herkes, aynı zamanda albümü izleyebilsin fikrinden doğan sonuç Eno ve Hyde’ın bol metaforlu albümü ve Eno • Hyde uygulaması. Yani pazardan bir plak alacaksınız ve eve geldiğinizde hem müziğiniz olacak hem de plağınızın üzerinde dönen kocaman bir şehir.