TARİHTE BUGÜN: MORRISSEY 55 YAŞINDA!

TARİHTE BUGÜN: MORRISSEY 55 YAŞINDA!


Tarihte Bugün: Morrissey’nin Doğum Günü


Indie müziği icat etmek için dünyaya gelen, dünyayı müzikle değiştirebileceğine inanan ve çoğu insanın kahramanı olmayı başaran Morrissey, 1959’da bugün doğdu. Naif kralın şerefine Morrissey ile Yasemin’in Penceresi turu yapıyoruz.

 

 

Morrissey, 1959’da Lancashire’ın gri bir sabahında dünyaya geldi. Kimse onun The Smiths efsanesini yaratacağından haberdar değildi. Bir bebekten ne bekleniyorsa Morrissey’den de o bekleniyordu. Büyüdükçe Morrissey’nin hayatı Sandie Shaw, Marianne Faithfull, James Dean ve Oscar Wilde ekseninde şekillenmeye başladı.

 

 

Önce her İngiliz gibi punk rock’a gönül veren Morrissey, bu sevdadan bir iki yıl içinde vazgeçti. O insanların ruhlarını limon gibi ezmek istiyordu, birbirlerinin üstüne atlayan insanlar görmek istemiyordu. 1982 yılında uzay-zaman bütünlüğü kırıldı ve Johnny Marr ile Morrissey tanıştı. Yangından mal kaçırır gibi şarkı yazmaya başlayan ikili, The Smiths efsanesini yarattı. Hand In Glove ile başlayan The Smiths yolculuğu Strangeways, Here We Come ile sona erdi ve Morrissey’nin hayatında yepyeni bir sayfa açıldı.

 

 

Solo kariyerine koşar adım başlayan Morrissey, The Smiths gibi bir efsanenin ardından tek başına da efsane olmayı başardı. Kah kariyerine ara veren, kah konserden konsere koşan Morrissey, artık dünya liderlerine kafa tutan bir müzisyendi. Morrissey, David Cameron’a The Smiths dinlemeyi yasakladı, Kraliyet Ailesi’nin av geleneğini yerden yere vurdu, yeri geldi ırkçılık ile suçladı, yeri geldi hayvan haklarının en büyük savunucusu oldu.

 

 

Morrissey’nin doğum gününü bir marşla kutluyoruz: “1959’da doğdu. Manchester’lı oldu. Helal olsun sana Morrissey!”