TAŞ KAĞIT MAKAS’TA KAZANMANIN FORMÜLÜ

TAŞ KAĞIT MAKAS’TA KAZANMANIN FORMÜLÜ


Bilim Adamlarinin Cani çok Sikilmiş


Birçok oyunda olduğu gibi Taş Kağıt Makas oyununda da kazanmanın ve kaybetmenin tamamen şans faktörüne mi bağlı olduğuna inanıyorsunuz? Eğer öyleyse; orada bir durun. Çünkü yapılan bir araştırmaya göre taş kağıt makas oyununda kral olmak istiyorsanız belli başlı stratejiler uygulamalısınız.

 

 

Çin'de bulunan Zhejiang Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının 360 öğrenci üzerinde yaptığı uzun araştırmalar, taş kağıt makas oyununda bilinçli hareket edenlerin kazandığını gösteriyor. Bu araştırma öyle boş bir araştırma da değil üstelik. Oyunu gereğinden fazla ciddiye alan Çinli bilim insanları, net sonuçlar elde etmek için öğrencileri ellerinden gelenin en iyisini yapmaları konusunda bayağı zorlamışlar. Öyle ki; oyuna kumar ruhu katarak kaybedenin kazanana para verdiği deneylerle belli sonuçlara ulaşmışlar.

 

Taş kağıt makas'ta kazanmanın formülü belli bir seçenekte sabit kalmaktan geçiyor. Misal; taş'la kazandığınız bir oyunun hemen ertesi seferinde yine taş'la oynamayı tercih ederseniz şansınız yükseliyor. Lakin; taş'la oynayıp kaybettikten sonra makas'a, makas'la kaybettikten sonra da hemen kağıda geçenler genellikle kaybediyor. Anlayacağınız; taş kağıt makas'ta ısrar eden kazanıyor.

 

 

Çok daha detaylı sonuçları, Çinli bilim insanlarının araştırmaları sonucu yayınladığı Social Cycling and Conditional Responses in the Rock-Paper-Scissors Game adlı kitapta bulabilirsiniz.