RUANDA’NIN OSKAR SCHINDLER’İNİN HİKAYESİ

RUANDA’NIN OSKAR SCHINDLER’İNİN HİKAYESİ


İnsanlik üzerine Düşünme Vakti


100 günde 800.000 kişinin katledildiği Ruanda Soykırımı’nda evinde yüzden fazla kişiyi saklayan ve cadı olduğuna inanılan Zula Karuhimbi ile tanışın.

 

 

Vice’ın geçtiğimiz günlerde Ruanda’ya giderek gerçekleştirdiği röportaj, insanlığın nasıl zor sınavlardan geçtiğinin muazzam bir örneği. Zula Karuhimbi, 1994 yılında tarihe Ruanda Katliamı olarak geçen soykırımda yüzlerce insanı sakladı. Etrafta gördüğü annesi ölmüş bütün bebeklere baktı. Bahçesinde ve evinde sakladığı insanları askerlerden uzak tutmak için Zula Karuhimbi, bir cadıymış gibi davrandı. Çünkü askerler onun güçleri olduğuna inanıyor, evine girmiyorlardı. Zula Karuhimbi, bugün hala o evde yaşıyor ve hala yetimleri evlat ediniyor.

 

 

Peki katliam nasıl başladı? 1994’te ülkede yaşan ve azınlık olarak tanınan Tutsilere karşı bir soykırım başladı. Fransa ve Belçika’nın harladığı soykırımda insanlık ile bağdaştırılamayacak şeyler yaşandı. Askerler acısız ölüm isteyen Tutsilerden para talep etti. Cesetleri eşeledikleri gerekçesiyle neredeyse ülkedeki tüm köpekler katledildi. Sonuç olarak 100 gün sonra bu katliam sona erdi ama bir daha asla ülke daha iyiye gitmedi.

 

Röportajın tamamı için sizi BURAYA alalım.