BİLİM İNSANLARI BEBEKLİĞİMİZİ HATIRLAMAMA SEBEBİMİZİ BULDULAR

BİLİM İNSANLARI BEBEKLİĞİMİZİ HATIRLAMAMA SEBEBİMİZİ BULDULAR


Hafizamizdaki Bu Sinirin Sebebi Ne?


“Bebekliğimizi neden hatırlamıyoruz?” sorusuna kafa patlatan bilim adamları yıllarını verdikleri bir çalışmanın daha sonuna geldiler.

 

 

Düşünebilen, konuşabilen, akıl yürütebilen yaşa geldiğimizde bir anda aklımıza düşer bu konu. Dünyaya yeni geldiğimiz dönemleri neden hatırlayamadığımızı düşünürüz, gidebildiğimiz kadar geri gideriz ama en fazla hatırladığımız anaokulu günlerimizdir.

 

 

Bebeklik anılarının hatırlanamamasının sebebini sinir hücrelerinin artışına bağlayan araştırmalarla daha önce de karşılaşmıştık. Doğumdan sonraki ilk yıllarda sinir hücresi üretiminin çok yüksek seviyede olmasından kaynaklanabileceği belirtilen bu araştırmaları yeterli bulmayan bazı bilim adamları “Şu işe bir de biz el atalım” diyerek yeni bir araştırmaya girişti.

 

Science dergisinde yayınlanan araştırma sonucuna göre; bebeklik döneminde beynin yenilenen hücreleri anıları hafızada tutan devreleri de yakmaktaymış. Bu da biz insanların da dahil olduğu memelilerin beyinleri ömürleri boyunca yeni hücreler oluşturduğu için beynimizin hafıza ve yön bulmada önemli rolü oynayan Hipokampus bölgesini etkilemekteymiş. Hipokampus’ta yeni nöronlar üretildikçe öğrenme ve anılar arasında kalan beyin direkt olarak öğrenmeyi seçiyormuş. Bilim adamları yaptıkları araştırma sırasında farelere birkaç hafta boyunca ilaç vererek nöron oranlarını arttırmışlar. Oran arttıkça farelerinde de hatırlama oranının düştüğü görülmüş.

 

Bilim adamları, yeni nöronların yaratılış hızını yavaşlatarak bunu durdurabileceklerini açıkladılar. Bakarsınız birkaç sene içinde bu gerçekleşir ve bebekliğini hatırlayan insanlar karşımıza çıkmaya başlar.