BREZİLYA’DAKİ STATLAR EVSİZLER İÇİN EV OLACAK MI?

BREZİLYA’DAKİ STATLAR EVSİZLER İÇİN EV OLACAK MI?


Mimarlardan Harika Proje


2014 Dünya Kupası'nın aydınlık yüzüne baktığımız zaman futbolla dopdolu, birbirinden güzel goller izlediğimiz bir turnuva görüyoruz. Ömer Üründül'ün yorumları da cabası. Ama işin bir de karanlık tarafı var.

 

Halihazırda ekonomik krizle boğuşan ve yoksulluğun sınırlarını çoktan aşmış bir halk varken Dünya Kupası'na yatırılan paralar ülkedeki hiç iç açıcı olmayan manzarayı daha da vahim hale getirdi. Toplam 250.000 insan, Dünya Kupası düzenlemeleri dahilinde evlerinden zorla gönderildi. Yani toz pembe futbolun arasında kapkaranlık bir tablo oluştu.

 

 

İki Fransız mimar Axel de Stampa ve Sylvain Macaux, bu insan hakları trajedisinin farkındalığıyla oldukça yaratıcı bir proje hazırladılar. 1 Week 1 Project isimli plan dahilinde; Dünya Kupası'nın ardından sessizliğe gömülen stadların Brezilya'daki evsizler için ev olarak kullanılabilmesi fikri üzerinden gidiyorlar. Casa Futebol isimli projede, dev statların kolonlarının arasına yerleştirilecek geniş dikdörtgen evlerle hem evsizlerin kalacak yer sorununa çare bulmak, hem de stadların işlevini arttırmak istiyorlar. Bu barakalar, inşası nedeniyle yüz binlerce insanın evsiz kalmasına neden stadların kendi işlevini yitirmesine de sebep olmuyor. Maçlar rahatlıkla oynanmaya devam edebilecek bu plan dahilinde.

 

 

Brezilya hükümetinin bu planı görmezden geleceğini düşünsek de iki mimarın bu yaratıcı fikri ufak bir ihtimal de olsa gerçkeleşir umarız. Billboard'lardan ev yapma fikrinden sonra Casa Futebol projesi de alkışı hak ediyor.