İKİ GÜN BOYUNCA FACEBOOK’TA HER ŞEYİ BEĞENEN ADAMIN SONU

İKİ GÜN BOYUNCA FACEBOOK’TA HER ŞEYİ BEĞENEN ADAMIN SONU


Facebook Deneyi Nasil Sonuçlandi?


Hayatımızın olmazsa olmazlarından biri olarak yayın hayatına devam eden dev sosyal medya mecrası Facebook, ilginç bir deneye ev sahipliği yaptı. Sürekli yenilenen altyapısıyıla kodcularının uykusuz günler geçirmesine sebep olan Facebook, bildiğiniz üzere son dönemlerde bünyesine garip özelikler monte edip duruyor.

 

En basitinden insanı çıldırtan özelliklerden birisi olan; anasayfasında en son paylaşılanların yerine bir gün önce paylaşılmış şeyleri göstermesini söyleyebiliriz. Ya da, kimin veya hangi sayfanın profiline girerseniz en çok onların içeriklerini gözümüze sokmasını… Bu tip yeni eklenen şeylere kafasını takan Wired yazarı Mat Honan, tam iki gün boyunca Facebook’ta gördüğü her şeyi beğendi. Bununla da yetinmeyen Honan, web sitelerinde gördüğü makalelerin kenar köşe bir yerlerinde yer alan “Facebook’ta beğen” butonundan da tıkını esirgemedi.

 

Çuval çuval Like’ı kimseden esirgemeyen adam, iki gün boyunca arkadaşlarının ve markaların sayfalarında paylaştıkları her şeyi gerçek anlamda beğenmese de sırf projesi için beğendi.

 

 

Sayfa içeriklerini beğendikçe şaşırtıcı derecede kısa bir sürede hesabında gösterilenlerin değiştiğini fark etti. Sayfa paylaşımlarına tıkladıkça; Upworthy, Huffington Post, Verge ve Space.com gibi içerik fabrikası olarak bilinen sitelerin paylaşımlarının anasayfasında daha çok görünmeye başladığını belirtti. Böylelikle Facebook’un akıllı algoritmasının arkadaşlarının daha az görünür olmasını sağladığını söyleyen Honan, sayfaların paylaşımlarının dört bir yanını sardığını belirledi. Testinin ilk gecesinde yatmadan önce son olarak Gazze ile ilgili bir haberi beğenen yazar, sabah uyandığında arkadaşlarından gelen tepkilerle boğuldu.

 

 

Bir sürü arkadaşının “Hack’lendin mi?”, “Bütün sayfamda senin paylaştığın makaleler görünüyor”, “Anasayfamda görünenlerin yüzde 70’i senin paylaştıkların!” gibi sitemleriyle karşılaşan Honan, mesajları okumasının ardından “I like you” yazan bir durum güncellemesi paylaştı. Her şeyi beğenmeye devam ederse Facebook’un kendisini engelleyip engellemeyeceğini merak eden Honan, Facebook çalışanlarının kendisini fark ettiklerini ve Facebook'un Halkla İlişkiler departmanının kendisiyle iletişim kurduğunu söyledi. Facebook’un kendisiyle iletişime geçtiğinde zaten projesini sonlandırmak istediğini belirten yazar, böylelikle iki günlük “Like Tacizi”ne son verdi.

 

 

Yazar; “Bundan yıllar önce Andy Warhol ile yapılan bir röportajda “Peki Pop Art dediğin şey nedir Warhol Başkan?” sorusuna “Bir şeyleri beğenmektir” diye cevap veren Warhol, belki de farkında olmadan Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’e de ilham kaynağı oluyordu. Facebook’un sürekli güncelleyip durduğu alt yapısını iki gün boyunca test etmiş oldum ama dürüst olmam gerekirse karşıma çıkan ekran pek de hoşuma gitmedi.” diyerek garip projesine noktayı koydu.