KULAK VERİN: ÖZGÜR ÇAĞDAŞ İLE RÖPORTAJ

KULAK VERİN: ÖZGÜR ÇAĞDAŞ İLE RÖPORTAJ


Kamboçya Ve Etrafinda Gelişenler Hakkinda


Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ardından hepimiz dünyanın en uzak noktasına taşınmaya karar verdik. Ayda 400 dolar kirayla Kamboçya Kralı’na komşu yaşayan Özgür Çağdaş, blogundaki yazısıyla bizleri ikamet adresimizi değiştirmeye ikna etti. “İstikamet Kamboçya” t-shirt’lerimizi bastırdık ve Özgür Çağdaş’a sorularımızı hazırladık.

 

 

Özgür Çağdaş bizim ortaya karışık sorularımıza bir bir cevap verdi. İşte Türk’ün gururu, Kamboçya Kralı’nın komşusu Özgür Çağdaş ve Kamboçya hakkında gerçekler…

 

 

Play Tuşu: Bir nevi "manifesto"nuzdan sonra çoğunluk ikna olur ve Kamboçya’ya taşınmaya karar verirse o zaman haliniz ne olacak? Bu iyi bir şey mi kötü bir şey mi?

 

 

Özgür Çağdaş: Kamboçya için sevinirim. Halkın cebinde parası olan, iş açabilecek kişilere ihtiyacı var. Bunu Ruslar yapıyor, Hollandalılar yapıyor burada… Niye Türkler yapmasın ki? Ben bugün varım yarın yokum zaten, başka yere giderim. Hayatımı "yerleşme", "sahip olma" gibi değerler üzerine kurmuyorum. Bugün burası güzel, hepsi bu.

  

 

 

Play Tuşu: Kamboçya’da sosyal hayat nasıl işliyor? Asya'da da saçmalayan hükümetler birbiriyle yarışmaktalar malum. Alkol fiyatları, eğlence durumları ne alemde? Şimdi biz ofisçe gelsek 10 kişiyiz, hayatımızın gecesini yaşamak bize kaça patlar? Nasıl patlar? Önerileriniz nelerdir?

 

 

Özgür Çağdaş: Asya'da halk hiç bir zaman hükümetlerden mutlu değil ama isyan edeceği düzeyde de değil. (bir Tayland bir Nepal hariç… Oralarda sağlam protestolar oluyor) Ama sen yabancısın, seni ilgilendiren bir şey değil genelde. Ve stabil bir büyüme var buralarda, özellikle 4 kere gidip geldiğim Kamboçya'da bu büyüme epey belirgin.

 

Ofisçe 10 kişi geleceğiz, alkol fiyatları nasıl dediniz ya… Amerikan filmlerindeki "Herkesin içkiler benden" klişesi geldi aklıma. bira 0.35 cent'e kadar düşüyor (bulması zor sadece süpermarkette) 0.50 cente çoğu yerde bulursunuz. Ondan 10 kişi bize gelin, 10 bira vereyim size, Asmalımescit'te kendime alacağım bir biraya eşittir, hem muhabbet etmiş oluruz. Bu arada bira içmiyorsanız, kokteyller 1.5$'dan başlıyor (mojito margarita) diğerleri 2$, 2,5$ falan…

 

Öte yandan hayatınızın gecesinin nasıl olduğuna bağlı diğer durumlar… Kumarhaneye gidersen evi arabayı harcayıp da dönebilirsin. Ya da 15-20 kadın çağıracağım Eyes Wide Shut yapacağım diyorsanız o da epey masraf çıkartabilir.

 

 

 

Play Tuşu: Dünyanın en güzel kızları, altıpaketli erkekleri Kamboçya’da diyorlar, hatta teklif de ediyorlarmış ne diyorsunuz?

 

 

Özgür Çağdaş: O Tayland. Pattaya ya da Phuket, Patong diye Youtube'da aratın görürsünüz. Süpermarkette alışveriş yaparken bile teklif gelebiliyor. Kamboçya daha az abartı bir yer (ama var elbet, yok değil).

 

 

 

Play Tuşu: Kamboçya Kralı’na komşu olarak yaşamak nasıl bir duygu? Evde müziğin sesi azıcık yükselirse Kral duvara vuruyor mu?

 

 

Özgür Çağdaş: Kral iyi adam ya, bir yaramazlık yapmıyor. Müzik sesini o dert etmez de ev sahibi vurabilir.

 

 

 

Play Tuşu: Sizi Türkiye’ye ne döndürür?

 

 

Özgür Çağdaş: Gidiş dönüş tarihleri açık bir uçak bileti gayet rahat Türkiye'ye döndürür. 

 

 

Özgür Çağdaş'ın kişisel internet sayfası için sizi BURAYA alalım.