SU ALTINDAKİ YAŞAMIN ÇÖKÜŞÜ GIF’LERLE DİLE GELDİ

SU ALTINDAKİ YAŞAMIN ÇÖKÜŞÜ GIF’LERLE DİLE GELDİ


Okyanuslarda Tehlike çanlari çaliyor


Küresel ısınma, eriyen buzullar, mevsimlerin birbirine karışması, türü yok olmak üzere olan hayvanlar… Peki ya denizlerimiz? Ya okyanuslar? Balıklar?

 

Dünyadaki bütün devletler balık türlerinin ve denizlerin korunması gerektiğine inanıyor ancak bir türlü denizlerin ve balık türlerinin nasıl korunacağı üzerine kararlar alınmıyor. Bir adım bile atan yok…

 

Efsanevi okyanus araştırmacısı ve ünlü bilim insanı Sylvia Earle, okyanuslardaki yaşamın çöküşü hakkında şok edici istatistikler paylaştı. Earle, "Okyanuslarımızı koruyalım" diyerek duyurduğu infografik projesiyle dikkatleri bu konuya çekmeye çalışıyor.

 

Bu başlıkla karşılaşmayalı çok olmuştu ama evet, okyanuslar tehlikede! Dünyadaki balık rezervlerinin sadece yüzde 15’i zarar görmemiş durumda ve bu oran günden güne azalmaya devam ediyor. Hem de son sürat.

 

1950’den günümüze sayılar karşılaştırıldığında ton balıkları ve orkinosların nüfusunun yalnızca yüzde 5’inin, köpekbalıklarınınsa yüzde 10’unun hayatta kaldığını biliyor muydunuz? Ya da deniz dibinden beslenen balıkların oranında son 20 yılda yüzde 95 azalma olduğunu?

 

Bunlar gibi korkunç oranları geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği TED konuşmasında duyuran Sylvia Earle, sahip olduğu bilgileri bizlerle de paylaştı. Durumu 1950 yılı ile günümüz arasındaki geçişi gösteren GIF'lerle özetleyen bilim insanı, geçen 64 yıl içerisinde yüzde 95 nüfus kaybına uğrayan okyanuslara gereken önemin verilmesini istiyor.

 

 

1950 ve 2014 yılları arasında, okyanuslardaki mercan resiflerinin yarısı öldü.

 

 

Denizlerdeki sayısız türün yok olduğu ve "Ölü bölge" olarak anılan alanların oranı 1975 yılında sadece bir iken, şu anda 500’den fazla olmuş durumda.

 

 

 

 

Denizlerin rakamsal GIF’lerle gözler önüne serilen bu durum gezegenin ortak değerlerini korumayı başaramadığımızın en büyük göstergesi değildir de nedir?