TERLE (BİLDİĞİN TER) TELEFONUNUZU ŞARJ ETMEK MÜMKÜN MÜ?

TERLE (BİLDİĞİN TER) TELEFONUNUZU ŞARJ ETMEK MÜMKÜN MÜ?


Şarj Sorununa Yaratici çözüm


Zamanında babalarımızın belinden düşürmediği cep telefonlarının yıllar içinde geçirdiği evrimle ne hale geldiğini ve neden artık onlara “Akıllı telefon” dediğimizi gayet iyi biliyorsunuz.

 

Aradan geçen sürede; pastadan kendine en büyük payı hak ederek ayıran Apple ürünleri, her tarafımızı sarmış durumda. Ayrıca her yeni çıkan iPhone modelini de bir an evvel satın almayı gayet benimsemiş insanlar var. Ama şu kahrolası şarj sorunu yok mu… İlk üretilen cep telefonun bile şarjı 1 gün giderken, en üstün teknolji akıllı telefonun şarjı 3 saatte bitebiliyor.

 

 

Apple, Samsung, Motorola, LG gibi lider markalar bir türlü şarj sorununa çözüm bulamıyor. Üzerinde çalışıyorlar mı? Evet, bir süre proje üzerinde çalışıyorlar. Bazılarını zaman zaman açıklıyorlar da hatta. Piyasada bulunan akıllı telefon markaları arasından hangisi şarjın çabuk bitmesi problemini çözerse onun piyasanın bayrağını ele geçireceği de malumunuz. İşte tüm bunlar olurken San Diego’da bulunan California Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar teri emerek elektronik güç üreten geçici dövme ürettiler.  

 

 

 

Okulun mühendis ekibi, laktak ölçmekten yola çıkarak giriştikleri projeleri için tasarladıkları geçici dövmeyle salgıladığınız teri enerjiye dönüştürmeyi başardılar. İlk başta laktat ölçmek için üretilen bu dövmenin bir pil gibi çalıştığını fark eden araştıma ekibi, daha sonra bu enerjiden elektrik akımı üretmek için birkaç ekleme daha yaptı. Şimdilik elde edilen enerji oranlarından yüksek verim alamasalar da üzerinde çalışmaya devam eden araştırmacılar “Daha yapılacak bir sürü işimiz var” diyorlar. Dr. Joseph Wang, cihazın yakında bir akıllı saati çalıştıracak güce sahip olacağını umuyor.