UÇAKLARIN UÇUŞ SİSTEMİ HACK’LENDİ, SIRADA NE VAR?

UÇAKLARIN UÇUŞ SİSTEMİ HACK’LENDİ, SIRADA NE VAR?


Televizyonu Direksiyon Yapmak


Elinizdeki uçak biletinin üzerinde bir varış noktası yazıyor diye varsayılan yere ineceğinizden emin olmayın; çünkü soyadı kulağa uydurmaymış gibi gelen siber güvenlik uzmanı Ruben Santamarta’nın teorisi ‘’Gelin ata binmiş, ya nasip demiş’’ atasözünü destekleyecek cinsten.

 

Bol bol vakti olan ve aklı şeytana çalışan Santamarta’nın iddiasına göre, bir uçağın Wi-Fi bağlantısı ve uçak içi medya sistemi vasıtasıyla aklı çalışan herhangi bir hacker’ın uçağın uydusuna bağlanmak suretiyle kafasına her eseni yapması mümkün.

 

 

İnsanı uçağa binme fikrinden soğutan teorsinin ayrıntılarını bu hafta Las Vegas’ta vuku bulacak Black Hat konferansında paylaşacak olan Ruben Santamarta, bu tehditin yalnızca uçakları etkilemediğini, resmin göründüğünden çok daha büyük olduğunu belirtti. Uydu iletişim donanımı kullanan gemiler, askeri araçlar, sondaj kulesi ve rüzgar tribune gibi endüstri tesisleri de olası hacker saldırılarının tehditi altında.

 

Olayın terör boyutunu tasavvur bile edemiyoruz, etmek de istemiyoruz; ancak pek haz etmediğimiz birinin Londra’ya inecek uçağının rotasına ayar çekip Alaska’ya gönderme fikri kulağa yanlışça hoş geliyor.