60’LARIN EN EFSANE GROUPIE’LERİ

60’LARIN EN EFSANE GROUPIE’LERİ


Müziğin İlham Perileri


60’lar ve 70’lerde altın çağını yaşayan rock star’lar ‘partilemek’ teriminin sınırlarını zorlarcasına partiliyor, zaman zaman değil çoğu zaman hayran kitlelerine kötü örnek olacak davranışlarda bulunabiliyorlardı. Modaya uymak yerine modaya şekil veren bu zatı şahaneler sözlüğe ekledikleri ‘groupie’leri ile sehayat edip, ilham perileriyle astral seyahatlere çıkıyorlardı.

 

Groupie olmanın günümüzdeki kadar sıradanlaşmadığı, groupie’lerin neredeyse birlikte oldukları rock star’lar kadar saygı gördüğü ve hanım ağa ilan edildiği bir dönemde groupie olmak Amerika Başkanı’nın koruması olmaktan daha zordu. Dazed dergisinin, bizim ve pek tabii zamanın rock star’larının radarına giren en gedikli groupie’lerden bazıları:

 

 

Bebe Buell

 

Sözlükte groupie kelimesine baktığınızda karşınıza resmi çıkan aktör/model/ilham perisi Bebe Buell, groupie’liğe 16 yaşında Paul Cowsill ile başladı. Groupie terimini reddeden, yalnızca çok fazla rock yıldızı ile beraber olduğunu söyleyen ve Liv Tyler’ın annesi olan Buell’in geçmişinde David Cassidy, Mick Jagger, Todd Rundgren, David Bowie, Jimmy Page, Rod Stewart, Steven Tyler, Elvis Costello, John Taylor, Stiv Bators gibi isimler var.

 

 

Sable Starr

 

‘Bebek groupie’ grubuna giren Sable Starr, henüz 14 yaşındayken rock star’ların sık sık gül cemallerini gösterdiği Whiskey A Go Go ve Rainbow Bar gibi mekanlarda takılıyordu. Ünlü birinin +1’i olunca içki yaş sınırının 14’e kadar inebildiğinin kanıtı ve kaderi soyadında yazılı Starr’ın adı Marc Bolan, Alice Cooper ve Robert Plant gibi efsanelerle anıldı.

 

 

Pamela Des Barres

 

Rock dünyasına Captain Beefheart (Don Van Vliet) bileti ile giren Pamela Des Barres, bir çok müzisyene ilham perisi olmanın yanında şu an Taksim’de adım başı karşınıza çıkan papatya taçlarının da ilham kaynağı. Mini etekleri ile Frank Zappa, Keith Moon, Nick St. Nicholas ve Jimmy Page gibi isimlerin yüreğini hoplatan Pamela Des Barres’in, Almost Famous filmindeki ‘Penny Lane’ takma adının arkasındaki kadın olduğu mevcut şehir efsaneleri arasında.

 

 

Bianca Jagger

 

Groupie tanımını değiştirme gücüne sahip tek groupie olan Bianca Jagger, kimsenin kulisinde beklemeyip, rock dünyasının en önemli isimlerini vakti zamanında pide sırası bekleyen vatandaş gibi kapısına dizdi. Doğum gününde Studio 54’a beyaz bir at üstünde giden, Mick Jagger’la düğününde YSL’in Les Smoking takımından giyen Bianca Jagger’ın önünde sayısız rock yıldızı ile birlikte biz de eğiliyoruz.