BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: MILES DAVIS – KIND OF BLUE

BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: MILES DAVIS – KIND OF BLUE


Mavinin 100 Tonu


Efsane nedir? Efsane, yayınlanmasının üzerinden 55 sene geçse de dinlenilen albümdü. Efsane, müzik dünyasına on yıllar sonra hala yön vermekti. Efsane, Miles Davis’in Kind Of Blue albümü olabilmekti. Bu akşam bir efsanenin şerefine açıyoruz soğuk biralarımızı.

 

 

Hepimizin Amerikan filmlerinden ve romanlarından yola çıkarak bilinçaltımıza yerleştirdiğimiz bir karizma anlayışı var. Esas adam/kadın New York’ta kıyıda köşede kalmış bir caz bara gider. Ortamda göz gözü görmüyordur. Herkes o trompetçiye hayran hayran bakıyordur. İçilen soğuk biraların haddi hesabı yoktur. Esas adamımız/kadınımız ağzı açık sahneyi izler ve hayatının akışı değişir. İşte bu akışı değiştiren adam Miles Davis’tir. Miles Davis o ruhtur.

 

Cazın en karizmatik halini elleriyle yaratan Miles Davis, Kind Of Blue albümü başta olmak üzere yaptığı her şeyle müzik tarihini değiştirdi.

 

 

Dişçi bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Davis, annesinin büyük desteği ile piyanoya başladı. Miles Davis için her şey 13 yaşındayken ailesinin hediye ettiği trompetle değişti. O hediye trompet sadece Miles Davis’in değil, müzik dünyasının da kaderini değiştirdi.

 

1940’lı yıllarda kendini New York’ta bulan Miles Davis, bir yandan Juilliard’da okurken bir yandan da Charlie Parker’a ulaşmaya çalışıyordu. Charlie Parker, Davis’in en büyük idolüydü. Kimseyi yanına kabul etmeyen Parker’ın Miles Davis’a kanı ısındı ve müzisyenin önünü açabildiği kadar açtı. 1940’lı yıllardan itibaren her on yılda bir değişen müzik akımına kendini uydurmayı başaran Miles Davis, dönemin en çok satan albümlerine imza attı. Bundan da ötesi cazda birçok tarzın babası oldu. Parlak kariyeri Davis’i 20. yy’ın en çok ilham veren sanatçılarından biri yaptı.

 

 

Miles Davis, kaliteli müziğin ve yeteneğin sadece bir tarza bağlı olamayacağını 55 yıl önce Kind Of Blue ile kanıtladı. Bugün yemek yaparken, seviyeyi yükseltmek isterken, soğuk biralarımız eşliğinde günün yorgunluğunu atarken hala Kind Of Blue’yu takıp dinleyebiliyoruz. Bunu yaparken ne dönemin şartlarını hayal edebiliyoruz ne de caz tarihi hakkında derin bilgilere sahibiz. Sadece Miles Davis’in yeteneğini selamlıyoruz.

 

 

Yükselen ve alçalan ritimlerin arasında dans eden bir trompetin yerin olmayı isteyen dinleyiciler yaratan Kind Of Blue albümü bugün hala önünde ceket ilikletiyor.