ÇİN ÇOKBÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN DEVRİM GİBİ KALDIRIM

ÇİN ÇOKBÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN DEVRİM GİBİ KALDIRIM


Telefonla Konuşarak Yürüyenlerin Terörüne Son


İstanbul'da da fazlasıyla dert yandığımız mevzulardan biri olan, kaldırımda kontrolsüz bir şekilde şemsiye kullananlardan sonra insanlık için en büyük tehdit unsuru diyebileceğimiz kaldırım zombilerine Çin'den yaratıcı bir önlem geldi. Artık elinde cep telefonuyla konuşarak yürüyen ve etrafındaki herkese "Önümüze gelene 1000 tekme" korkusu yaşatan insanların kendisine özel bir kaldırımı var.

 

 

Chongqing kentinde geçtiğimiz hafta yürürlüğe giren yeni bir uygulama dahilinde, cep telefonuyla konuşarak veya mesaj yazarak yürüyen kaldırım zombilerine özel bir şerit belirlendi. Sokakta elinden cep telefonunu bırakamadan yürüyenlere ayrılan şeritte, 'Bu şeritte kendi riskinizi alarak yürüyün' ifadesi yer alıyor. Diğer şeritler ise cep telefonu kullanmadan yürüyenlere ayrılmış vaziyette.

 

 

Bu uygulamaya verilen tepkiler ise kafaları karıştıyor. Kimisi uygulamanın faydasından dem vururken, kimi ise geçtiğimiz yıl bir benzerinin Washington'da hayata geçtiği bu uygulamanın batıyı taklit etmekle eşdeğer olduğunu söylüyor.

 

 

Biz henüz bisikletlilere bile ayrı şerit yaratma konusunda sıkıntılar yaşarken, bu tip bir uygulamayı ancak hayalimizde görürüz herhalde. AVM şeridi, 3. havaalanı şeridi veya 3. köprü şeridi ise kulağa pek mantıklı geliyor.