MEDENİYETE ÇÖP EVLE SIRTINI DÖNEN PROFESÖR

MEDENİYETE ÇÖP EVLE SIRTINI DÖNEN PROFESÖR


İki Gönül Bir Olunca Samanlik Seyran Olur


Jeff Wilson bir çöplükte yaşıyor. Parası olmadığından değil, işsiz olduğundan da değil; zira kendisi Huston-Tillotson Üniversitesi’nde hem profesör hem de dekan. Çevreci bir bilim profesörü olan Jeff Wilson’ın alt benliği ‘Professor Dumpster’, Houston-Tillotson Üniversitesi’nden öğrencileri ve uzmanlardan oluşan bir takımla bir çöplüğü 10.000 dolardan az bütçeyle yaşanabilir bir yuvaya dönüştürmek için çalışıyorlar.

 

 

 

Amerika’daki normal bir evin yüzde 1 büyüklüğüne denk gelen 3.34 metrekarelik ‘evinde’ 1 yıl geçirecek olan Professor Dumpster, ‘The Dumpster Project’ isimli projesinde Amerika’daki bir evde harcanan su ve enerjinin de yüzde 1’ini harcamayı hedefliyor. 2014 Şubat ayında başlayan proje üç bölümden oluşuyor ve Professor Dumpster, şu an projenin ikinci bölümünde.

 

 

 

Projenin ‘başlamak bitirmenin yarısıdır’ temalı ilk bölümünü geçtikten sonra, şu an içinde bulunulan ikinci bölümde çöplüğe Wilson’ın eşyalarıyla sınırlı gardırobunu yerleştirebilmesi için sahte yer kaplaması yapıldı. Bu bölümün ilerleyen safhalarında çöplüğe elektrik ve su bağlanacak. Projenin üçüncü ve son bölümünde ise evdeki enerji ve su tüketiminin Amerika’daki normal bir evin yüzde 1’iyle kısıtlı kalması sağlanacak.