BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: MUSTAFA SANDAL – SUÇ BENDE

BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: MUSTAFA SANDAL – SUÇ BENDE


Chill-Out’un Türkçesi


Türkiye’nin Seal’ı, chill out’un aranan sesi Mustafa Sandal’ın naif sesinin kollarına kendimizi ve soğuk biralarımızı bırakıyoruz.

 

 

Türk Pop Müziği seneler içinde birçok sınavdan geçti. Gözlerde asit etkisi yaratan videolar, manken-şarkıcı furyası, İngilizce şarkı söyleme sevdası, ‘Polemik’ kavramı bu sınavların sadece alt başlıkları. Sesine ve şarkılarına güvenen isimler artık sadece 90’lardan uzak bir anı olarak sesleniyor. Biz bu akşam o uzak anılardan en güzellerinden birinin şerefine soğuk biralarımızı yanımıza davet ediyoruz.

 

Bazı isimler o kadar uzun zamandır hayatımızda ki, ne zaman onlarla tanıştık hatırlamıyoruz bile. Mustafa Sandal bu isimlerden bir tanesi. Bugünün Mustafa Sandal’ı a.k.a. dünyanın en düz lakabı olarak Musti’si 1994’te kendini piyasaya tanıtmaya çalışan yalnız ve genç bir müzisyendi. Nirvana’nın Nevermind’ı yayınladığı sene Mustafa Sandal ilk albümü Suç Bende’yi yayınladı.

                      

 

Mustafa Sandal’ın pop müziğe gönül vermeden önceki eğitim hayatı ‘O Mustafa Sandal bu Mustafa Sandal mı? Hani Yunan yenge getiriyordu bize, o Mustafa Sandal mı?’ diye sordurup, kendinden şüphe ettiriyor. Orta ve lise öğrenimini İsviçre’de College Du Leman’da tamamlayan Sandal, üniversiteyi okumak için Hampshire Üniversitesi’ne kaydoldu. 1996’da Londra’ya yerleşen Mustafa Sandal, orada işletme eğitimini tamamladı. Sandal tüm bu birikimini maalesef Bombacı şarkısındaki ‘I am the bombacı.’ demek için kullandı ve gitti.

 

 

Bu Kız Beni Görmeli ile başlaya şarkı, ülkece sözlüğümüze çorap örmenin ikinci anlamını kattı. Dile dolanmas yüzde yüz garanti olan Sana İhtiyacım Var, sırdaşların milli marşı O Hep Bana, insanı bulutların üstüne çıkaran ritmiyle Suç Bende, soğuk biraların su gibi aktığı gecelerin vazgeçilmezi Bize Gidelim derken Suç Bende albümü Türk Pop Müziği’nin gurur duyulası albümlerinden biri olarak tarihe geçiyor.

 

 

Donanımıyla göz dolduran ama seneler geçtikçe müziğini piyasanın kollarına bırakan Mustafa Sandal’ın yerini yapan albüm Suç Bende ile günün yorgunluğunu attık gitti. Mustafa Sandal’ın bu albümünü YouTube’dan dinlemeye kalkışmayın, öyle bir 90’lar döngüsüne girersiniz ki sizi on kasa soğuk bira kurtaramaz o kara delikten. Aman dikkat!