TOPLU TAŞIMADA KANSERE TOPLU FARKINDALIK ÇABASI

TOPLU TAŞIMADA KANSERE TOPLU FARKINDALIK ÇABASI


çevrende Olup Bitenlere Kafani çevirme


Geçtiğimiz aylarda, İsveç’in İpek Şampuanı Apotek, metro istasyonuna sensörlü ve hayli yaratıcı reklam panoları yerleştirmişti. Metro yaklaşırken yarattığı o hava akımının kadınların saçlarını bir moda çekimindeymişçesine ahenkle dalgalandırmasından esinlenen reklam panoları, şimdi de farklı bir projenin esin kaynağı oldu.

 

 

İsveçte, kanserli çocuklar için bir vakıf olan Sweedish Childhood Cancer Foundation, toplu taşıma ile teknolojiyi kullanarak toplumdaki kanser vakalarının yaygınlığına dikkat çekmek istedi. Başta Apotek’in ahenkle dans eden dalgalı saçlar kampanyasından bir farkı yokmuş gibi görünen reklam panosunda, metronun gelişiyle saçlar uçuşuyor, uçuşuyor ve sonunda modelin saçlarının tamamının uçmasıyla reklamın amacı tüm çıplaklığıyla ortaya çıkıyor. Metronun gelmesiyle insanların, başta gülümseyerek izledikleri sensörlü reklam panolarına şaşkın ve üzgün bakışları, çocuklardaki kanser vakalarının iç acıtan yıllık istatistikleri kadar gerçek.

 

Reklam panoları üzerinden namus savaşına girilen bir ülkede yaşarken, bir reklam aracının böylesine duyarlı bir amaç için kullanılmasına hayran olmak işten bile değil.