BEYİN GÜCÜNDEN İLK SAĞA DÖN, KARŞINDA SANATI BULACAKSIN

BEYİN GÜCÜNDEN İLK SAĞA DÖN, KARŞINDA SANATI BULACAKSIN


Kaşik Aslinda "var"


Beyin gücüyle bir şeyleri hareket ettirmeye çalışmak uğraşı meyvesini veriyor. Matrix'i izledikten sonra kaşık bükmeye çalışan Neo’cuklar, koltuğun öbür ucundaki kumandayı beyin gücüyle elde etmek isteyen mini mini jedi’lar ve o klişe “Beynimizin aslında yüzde 3’ünü kullanıyoruz, bir de tam kapasite kullansak neler yaparız?” sorusunu soranlar…

 

Elektroensefalografi ya da kulak aşinası olabileceğiniz adıyla EEG, beyin dalgalarının aktivitelerini izlemeye olanak veren bir sistem. Lisa Park isimli Güney Koreli performans sanatçısı, EEG yöntemiyle duygularını nasıl gözle görünür kılabileceğini düşündü ve Eunoia projesini başlattı. Geçtiğimiz yıl ilk denemesini yapan Park, bu kez Eunoia 2 ile tekrar beyin gücünü görselleştirmeye çalıştı.

 

 

Tam 48 tane su geçirmeyen özel hoparlör kullanan sanatçı, bu hoparlörleri kendi beyin dalgalarını ölçen EEG sistemine bağladı. Her hoparlöre başka bir duygu aktivitesi atanan sistemde Park ne hissederse o hoparlör titriyor. Hoparlörlerin üzerini de suyla dolduran sanatçı, böylelikle hissettiği duygularla istediği su dolu hoparlörleri hareket ettirebilmeyi başardı. Beyin dalgalarının performans sanatına dönüşümünü aşağıda izleyebilirsiniz.