BU NE CİNSİYETÇİLİK BARBIE?

BU NE CİNSİYETÇİLİK BARBIE?


Başkasi Adina Utanmak


Sadece Barbie’nin değil, bebekler ve çocuklar için üretilen neredeyse bütün oyuncakların ve hobi ürünlerinin sinir bozucu derecede toplumsal cinsiyetçilik saçtığı hepimizin bildiği bir gerçek. Ancak, kadın hakları konusunun özellikle çok önemsenmesi gereken günümüzde (her günümüzde), Barbie’nin yeni kitabı, Barbie: I Can Be a Computer Engineer’ın yazarı Susan Marenco, başkası adına utanmak durumunu bizlere yaşattı.

 

 

Susan Marenco tarafından kaleme alınan ve Random House tarafından basılan bu kitap, ismindeki cesaretlendirici cümleyle tam bir tezat oluşturuyor. Barbie: I Can Be a Computer Engineer isimli kitap, kadınların bilgisayar programlamak için erkeklere ihtiyaç duyduğundan ve kadın başlarına(!) sadece video oyunları için grafik tasarlayabileceklerinden bahsediyor.

 

 

Steven ve Brian isimli iki karakterin yardımı olmadan programlama yapamayacağını, gülerek bir diğer kız arkadaşına anlatan Barbie, sadece Pet Rescue gibi “kız oyunları” tasarlıyor. Gerçek bir video oyununu tasarlamaksa, bu kitaba göre tam bir erkek işi.

 

 

Susan Marenco’nun, ikinci planda kalmaya ve sadece güzel olmaya razı olan bir Barbie tiplemesini yeniden üretmesini ve de kitabına sırf prim yapmak için yanıltıcı bir başlık atmasını esefle kınıyoruz.