BU SERGİNİN KÜRATÖRÜ TÜM İNTERNET KULLANICILARI

BU SERGİNİN KÜRATÖRÜ TÜM İNTERNET KULLANICILARI


Küratör Sensin Sade Vatandaş


Hayli rafine bir sanat bilgisi ve ilgisi gerektiren, fuların ve siyah kemik çerçeveli gözlüğün en çok yakıştığı meslek olan küratörlük, artık sadece bir Facebook beğenisine bakıyor.

 

 

Seattle’daki Frye Art Museum, 2014-2015 Sonbahar koleksiyonunu, sosyal medya güllerine teslim etti. “#SocialMedium” ismini verilen bu projede, “Sanat sanat için midir, toplum için midir?” tartışmalarına nokta konuldu: Sanat, sosyal medyadan seri beğeni atanlar içindir! En çok beğenilen eserlerin sergileneceği müzede, bütün koleksiyonu SMS’lerle olmasa da, “like” butonuyla halk seçmiş olacak.

 

 

Frye Art Museum, bir beğeni yeter motto’suyla, Ağustos ayında iki hafta boyunca, 232 sanat eserini, Facebook, Instagram, Tumblr, Pinterest gibi en çok tık alan sosyal medya siteleri üzerinden oylamaya koydu.

 

 

Dünyanın her yerinden 4,468 sade vatandaşın küratör olarak katıldığı oylamada, toplamda 17.601 tane beğeni alan 232 eserin arasından, en popüler sanat eseri, Tumblr’daki 3,525 beğeniyle, Julius Scheuerer’un 1907’de yaptığı “The Peacock” seçildi. İkincilik ise, Frye Art Museum’un en önemli parçalarından olan Franz von Stuck'ın "Die Sünde” parçasına gitti.