CEP TELEFONUNUZUN SİZİ KAMBUR ETMESİNE İZİN VERMEYİN

CEP TELEFONUNUZUN SİZİ KAMBUR ETMESİNE İZİN VERMEYİN


Mesaj Atayim Derken Quasimodo Olmayin


Sosyal medyanın gelişmesi, akıllı telefonların ortaya çıkması derken özellikle son 10 yılda günlük yaşantımız ciddi anlamda değişti. Telefonlarımız olmadan yaşayamaz olduk, şarjımız bittiğinde dünya başımıza yıkıldı. Peki sürekli kafayı eğip elde telefona bakmanın insan bedenine nasıl bir etkisi var hiç düşündünüz mü?

 

New York’lu omurilik cerrahı Dr. Kenneth Hansraj, yaptığı araştırmada cep telefonu kullanırken vücudumuzun aldığı şekilleri araştırarak, bu durumun yarattığı baskıları ortaya çıkardı. Bilgisayar modellemeleri kullanan Hansraj, telefonumuza bakarken boynumuzun aldığı açıya göre omuriliğimize binen yükleri hesapladı. Buna göre doğal pozisyonda boynumuzu bükmeden telefona bakarken kafamızın omuriliğe verdiği ağırlık 4.5-5 Kg arasında, ancak açı arttıkça kafamızın omuriliğe yüklediği ağırlık da bir o kadar artıyor. 60 derecelik bir açıyla telefona bakıldığında bu durum omuriliğe 25 Kg civarı bir ağırlık olarak yansıyor. Bu durum en basiti duruş bozuklarından tutun, kamburluğa kadar giden sorunlara yol açıyor.

 

 

Bu tarz fiziksel zorlukların duruş bozuklarına yol açtığını söyleyen Hansraj, durumun fiziksel olduğu kadar zihinsel sorunlara da yol açtığını söyledi. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur diyen doktor, “şu kafanızı iki dakika kaldırın da bir etrafınıza bakın” diyerek gençlere öğüt vermeden de duramadı.