DÜNYANIN EN SALAK HACKER’I NASIL YAKALANDI?

DÜNYANIN EN SALAK HACKER’I NASIL YAKALANDI?


Hacker Kendi Söküğünü Dikemezmiş


“En göz önündeki yer en son bakılacak yerdir” düşüncesinin en aptalca uygulanış biçimiyle karşı karşıyayız.

 

FBI’ın en çok arananlar listesinde siber suçluların başını çeken hacker Jeremy Hammond, 2012 yılında yakalanıp 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Geçtiğimiz yıllarda eylemleriyle dikkat çeken Anonymous hareketine bağlı çalıştığı düşünülen Hammond, iç güvenlik meselelerinde devletle ortak çalışan pek çok siteye sızmış ve bu sitelerin insan haklarına aykırı biçimde halkı gözetlediğini ve bilgi depoladığını iddia etmişti. Tabii bu durum sonunda bilgisayar yoluyla sahtekarlık yapmak ve edindiği bilgileri kötüye kullanmaktan hapsi boylamasına neden olmuştu.

 

 

Amerikan haber ajansı Associated Press’in konuşma fırsatı yakaladığı Hammond, yıllar sonra yakalanışıyla ilgili şaka gibi detayları anlattı. FBI’ın evine baskın düzenlendiğinde hazırlıksız yakalandığını söyleyen Hammond’ın tek yapabildiği odasına koşup laptop’unun kapağını kapatabilmek olmuş. Bilgisayarındaki dosyaları kriptolayan, yani bir anlamda ulaşılamaması için şifreleyen Hammond, FBI’ın tam olarak bu bilgilere nasıl ulaştığını bilmediğini ancak yetkililerin muhtemelen şifresini çözmüş olabileceğini söyledi. Buraya kadar işini bilen bir hacker profili çizen Hammond, şifresinin kedisinin adı chewy ve 123 yani “chewy123”’ olduğunu söyleyerek bizleri ters köşeye yatırdı ve IQ seviyesini ortaya koydu.

 

Şifreyi ilk düşündüğünde muhtemelen “Bu kadar basit bir şey kimsenin aklına gelmez” deyip kendini bir dahi gibi hisseden Hammond, eminiz ki hapiste geçireceği 8 yılında daha yaratıcı ve kırılması zor şifreleri akıl edecektir.