ESKİMİŞ ELEKTRONİK EŞYALAR NEREYE GİDİYOR?

ESKİMİŞ ELEKTRONİK EŞYALAR NEREYE GİDİYOR?


Geri Dönüşümün Karanlik Yüzü


Teknolojinin ışık hızıyla ilerlediği, bugün aldığımız bir ürünün yarın eskidiği, tüketim sınırlarının zorlandığı günümüzde, eskiyince ailemizden bir üst jenerasyona kakaladığımız, bir 50-100 lira veren olur mu diye okutmaya çalıştığımız eski elektronik eşyalarımıza gerçekte neler oluyor hiç düşündünüz mü?

 

 

Amerikalı bağımsız film yapımcısı Alex Gorosh, bu soruyu kendine sordu ve ortaya çıkan cevabı filme aldı. Eski elektronik eşyaların genelde çevre yasalarının daha esnek olduğu Çin, Hindistan ve Afrika’ya gönderildiğini öğrenen Garosh, soluğu dünyanın en büyük elektronik çöplüklerinden biri olan Gana’da aldı.

 

 

Devasa bir elektronik mezarlığı andıran bölgede önce elektronik eşyalar için bir ikinci el pazarı kuruluyor, geri kalanlar ise hurdaya çıkarılıyor, daha sonra içlerindeki ham metal parçaların elde edilebilmesi için yakılıyor. Genellikle gençlerin birkaç dolar karşılığında yaptıkları bu iş çevreye büyük zararlar veriyor. Öyle ki bu kirlilik bölgede ortalama yaşam süresini 25 yaşa kadar indirmiş durumda. Çevre yasalarındaki boşluğun dünya tarafından ölümüne suiistimal edildiği bölge acil olarak alternatif bir geri dönüşüm projesine ihtiyaç duyuyor. Bu alternatif proje ise ikinci el ürünlerin alınıp satılabildiği, hurdaya dönen ürünlerin ise sağlıklı bir şekilde geri dönüşümünü garantileyen gizmogul.com’dan geliyor. İkinci el ürünlerin kesinlikle deniz aşırı ülkelere gönderilmediğini söyleyen organizasyon, yardımlarınızı bekliyor.