GÜNÜN SİTESİ: WIKIPEDIA’NIN SESİNİ DİNLEYİN

GÜNÜN SİTESİ: WIKIPEDIA’NIN SESİNİ DİNLEYİN


İki Deliden Wikipedia'nin Sesi


Akla hayale gelmeyecek projeler üretebilen insanlara gıptayla bakıyoruz. Beyinlerinin çalışma şeklinde hayran kalıyoruz, memur işlerimizin sıradanlığıyla körelmiş yaratıcılığımıza ağıtlar yakıyoruz. Stephen LaPorte ve Mahmoud Hashemi'nin projesini gördüğümüzde ise verdiğimiz tepki birçok yaratıcı projede olduğu gibi "Nereden aklınıza geldi ayol?" oluyor. İnsanlığa pek bir faydası olmasa da ilginçlik kontenjanından pekiyiyi kapan projede Wikipedia'nın sesini dinleme fırsatını yakalıyoruz.

 

 

Her türlü bilginin kendisine devremülk satın alır gibi yer edindiği internet ansiklopedisinin sesi nasıl çıkıyor peki? İkili bunun için gerçek zamanlı bir ses dönüştürücüsü tasarlamışlar. Wikipedia'ya insanlar tarafından girilen her bilgi/cümle/info gerçek zamanlı olarak LaPorte ve Hashemi'nin tasarladığı sisteme aktarılıyor. Çan sesleri Wikipedia'ya bilgi eklendiğini, yaylılar ise düzenleme yapıldığını belirtiyor. Düzenleme ne kadar büyük olursa çıkan sesin notası da o kadar pesleşiyor. Yeşil yuvarlaklar kayıtlı olmayan kullanıcılar tarafından yapılan düzenlemeleri, mor yuvarlaklar ise botlar tarafından yapılan düzenlemeleri temsil ediyor. Siteye katılan her yeni üye için farklı bir yaylı enstrüman sesi eklemeyi de ihmal etmemişler.

 

Bu oldukça ilginç tecrübeyi yaşamak için ŞURAYA bakabilirsiniz. Wikipedia'nın meditasyon için birebir olan sesine kulak verin.