MAHVOLDUK, BİTTİK, TÜKENDİK: ÇİKOLATA KITLIĞI KAPIDA

MAHVOLDUK, BİTTİK, TÜKENDİK: ÇİKOLATA KITLIĞI KAPIDA


Asrin Yikimi Yolda Mi?


Kara haber en tatlı formunda karşımıza çıktı. İnsanoğlunun çocukluk yıllarından ölümüne kadar sevmekten vazgeçmediği nadir şeylerden biri olan çikolata 2020'de tarih olabilir. O yüzden bundan sonra yediğiniz her çikolata parçasına, Duty Free'den aldığınız her Oreo'ya, umarsızca tükettiğiniz Nutella'ya, içtiğiniz kakao aromalı kahveye, kız istemeye giderken aldığınız bir paket çikolataya, bayramda çocuklara dağıttığınız madlenlere dikkatlice bakın. Kokusunu iyice çekin, hatta bir başkasına ikram ederken yüz kere düşünün. İnsanı mutlu etmenin en kolay yollarından biri olan çikolataların nesli, dünya kakao rezervindeki müthiş düşüş ve yüksek talep yüzünden tehlikede. 

 

 

Kakaodan Sorumlu Devlet Bakanı International Cocoa Organization'un raporuna göre kakaoya talepteki yüksekliğin aynı hızda devam etmesi halinde 2020 yılında dünya çapında bir çikolata krizi yaşanacağı açıklandı. Geçtiğimiz 10 yıla göre neredeyse iki kat artan çikolata tüketimi, dünya nüfusundaki artış, Çin gibi daha evvelden fazla kakao talebinde bulunmayan dev bir ülkenin çikolata tüketimindeki artış ve kakao yetiştirilen Afrika ülkelerindeki yağmur miktarının azalması gibi etkenler yüzünden yüzde 40'a yakın hasat miktarı düşüşü gibi etkenler yakın zaman içinde yaşanabilecek büyük bir krizin ayak sesleri olarak yorumlanıyor.

 

Şimdi en yakın çikolataya doğru gidin ve onu sevin, okşayın, bir dediğini iki etmeyin. Biscolata erkeklerini överken çok kere düşünün.