TETRIS’İN YARATICISI ALEXEY PAJITNOV HİKAYESİNİ ANLATTI

TETRIS’İN YARATICISI ALEXEY PAJITNOV HİKAYESİNİ ANLATTI


Hep O Gelmeyen Uzun Nerede?


Yılların eskitemediği ve tüm zamanların en çok satan video oyunu Tetris’in hikayesini, yaratıcısı ulu önder Alexey Pajitnov anlattı. Pajitnov, “Hayat, uzun çubuğu beklerken, başına gelenlerdir.” diyerek kutsalımız ilan ettiğimiz Tetris’i, bilgisayar programı test sürüşlerinde geliştirdi ve arkadaşları Dmitri Pavlovski ve Vadim Gerasimov sayesinde tamamladı. 1984 yılının Temmuz ayında, Moskova Bilimler Akademisi’nde, dünyanın en iyi oyununu tasarladığından habersiz, masa başında kahvesini yudumlayan Pajitnov, oyunun ilk sürümünden hiç para kazanamadı. Çünkü Sovyetler’in gereği, üretilen her şey, herkesindi.

 

 

Moskova Bilimler Akademisi’nde geçen günlerini anlatan Pajitnov, laboratuvarların her zaman çok kalabalık olduğunu ve memleketçe çok aşina olduğumuz “Bir sıraya üç kişi oturmak” durumunu deneyimlediğinden bahsediyor. Bu yüzden genelde, kimsenin rahatsız edemeyeceği gece geç saatlerde çalışmayı tercih ediyormuş.

 

 

1988 yılında, Bullet-Proof Software’in kurucusu H​enk Rogers’ın sahibi olduğu Consumer Electronics Show in Las Vegas tarafından keşfedilen oyun, altın çağını Rusların ezeli rakibi Amerikalar sayesinde yaşadı. 1989’da resmi olarak dağıtılmaya başlanan Tetris, 70 milyon kopya ve 100 milyon civarında indirmeyle, şöhret oldu.

 

 

Moskova Bilimler Akademisi’nin resmen oyunun üzerine yatmasıyla, 1990 yılında Amerika’ya göç eden ve ailesini yanına aldıran Pajitnov, Sovyetler’in yıkılmasıyla, oyunun haklarını geri alabildi.

 

1996 yılında Microsoft’ta çalışmaya başlayan bilgisayar dehası Pajitnov, MSN Games ve Xbox 360 için de oyunlar tasarlamaya başladı.

 

 

Yüzyılın en popüler oyunu Tetris ve diğer başarılı birçok oyunun yaratıcısı Pajitnov, bilgisayara ihtiyaç duymadığını söylüyor. Tasarım için not defteri ve düz kalem kullanmayı tercih eden Pajitnov, bu şık hareketiyle de terazisine tıklattı.