YASAKLANMAKTAN BAŞI DÖNEN KİTAPLARIN İNFOGRAFİĞİ

YASAKLANMAKTAN BAŞI DÖNEN KİTAPLARIN İNFOGRAFİĞİ


Yasak Ne Ayol?


Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu’na takılmış, tarih boyunca belli dönemlerde yasaklanmış, üstünde tepinilmiş, sayfaları yırtılmış ve hatta hızını alamayan bazılarınca yakılmış kitapların infografiği hazırlandı.

 

Printerinks tarafından hazırlanan bu evladiyelik infografik, hangi ülkelerin hangi kitapları, ne sebeple yasakladığını anlatıyor. Kitapların yasaklanmasındaki başlıca sebepler politik ve dini temellere dayanıyor. İnfografik, ilk kısmı devlet eliyle yasaklanmış, ikinci kısmıysa okullarda yasaklanmış kitaplardan oluşuyor. Çocuklar için yasaklanan kitaplar arasında, Harry Potter ve The Wizard of Oz bile var.

 

Distopyanın bacasız fabrikası George Orwell yer almasa şaşıracağımız listede Salman Rushdie’nin The Satanic Verses’ı, toplamda 21 ülkede yasaklanarak rekor kırıyor.

 

Bir zamanlar İncil’i yasaklamış Sovyetler Birliği, Komünist Manifesto’yu görünce tir tir titreyen Türkiye, Lolita, Lady Chatterley’s Lover, The Well of Loneliness’ı resmen kitaplıkların tozlu raflarına gömen İngiltere ve daha bir çok ülkenin “En çok biz yasaklarız” yarışında deli kapıştıkları infografikler için sizleri buradan alalım: