ARABA KULLANDIĞI İÇİN TERÖR MAHKEMESİNDE YARGILANAN KADINLAR

ARABA KULLANDIĞI İÇİN TERÖR MAHKEMESİNDE YARGILANAN KADINLAR


Suudi Arabistanli Kadinlarin Mücadelesi


Araba kullanmaları yasaklanan Suudi Arabistanlı kadınların başlattığı IWillDriveMyself isimli kampanyanın sorumlusu 25 yaşındaki Loujain al-Hathloul’un gözaltına alındığı haberini vermiştik.

 

 

Loujain al-Hathloul’un 30 Kasım’da araba kullandığı gerekçesiyle durdurulmasından sonra, 33 yaşındaki Birleşik Arap Emirlikleri’nin gazetecilerinden Maysa al-Amoudi, Al Hathloul’a destek olmuştu. İki kadın, 1 Aralık’ta gözaltına alınmıştı ancak henüz bir sonuç çıkmamıştı. 25 Aralık’ta mahkemeye sevk edilen kadınların, Specialized Criminal Court’ta yargılanmasına karar verildi. Special Criminal Court, 2008 yılında terörle mücadele için kurulmuş bir mahkeme. Aynı zamanda insan hakları için çalışan aktivistleri de yargılayan özel mahkeme, 2013 yılından beri “hükümete itaatsizlikten” yargıladığı insan hakları avukatı Waleed Abul-Khair’i bu sene 15 yıllığına hapse mahkum etmişti.

 

 

Kadın olmanın halihazırda zor olduğu Suudi Arabistan’da sadece araba kullandıkları için teröristlerle aynı kefeye konulan kadınların çıkacakları mahkeme sonucu alacakları ceza şimdilik muamma. Ama her ne olursa olsun bu insanlık ayıbının mantıklı bir açıklaması hiçbir zaman olmayacak.