BİR GEZGİNİN ANATOMİSİ

BİR GEZGİNİN ANATOMİSİ


Seyahat Doktorasi


Seyahat etmek bir hobi değil, bir tutku değil, tam anlamıyla ince bir sanattır bazen. Gezginler; plan manyakları, planı başkasına yıkanlar, spontane yaşayanlar ve yalnız dolaşanlar olarak gruplandırılabilir. Plan manyakları, seyahatlerini bir yıl önceden planlar, Lonely Planet kitaplarına din diye tapar ve evdeki hesap çarşıya uymazsa kafayı yakabilirler. Planı gerek dost gerek sevgili seyahat ortağına yıkanlar a.k.a. kaygısızlar, "Uçak saati ve hava durumunu bilsem bana kafi" der, gerisine karışmazlar. 

 

Spontane yaşayanlar, haritadan veya havaalanından rastgele bir yer seçer, gerisini kadere bırakırlar ve büyük ihtimalle kuşaklarca anlatılası hikayelere sahip olurlar. Yalnız seyahat edenler ise gittikleri yerde bir sürü insanı hikayelerine katarak en kalabalık anıları yolculuklarına meze ederler.

 

 

Herkesin eve macera dolu ve mutlu hikayelerle döndüğü tatillerin aracısı olan İngiltere merkezli otel rezervasyon web sitesi Hotels4U, seyahat konusunda doktora yaptıran bir infografik hazırladı. NeoMam Studios eli değen infografik 'The Anatomy of A Master Traveller', seyahat etmenin inceliklerini anlatıyor. 

 

 

Vietnam'a mı gidersin yoksa Gili Adaları’na mı bilinmez; ama gittiğin yerin dilinde bir "Lütfen",  bir "Bir bira" demeyi öğreneceksin. İşi ofiste bırakıp seyahate Eternal Sunshine of the Spotless Mind kafasıyla çıkacaksın. Telefonunun GPS'ine güvenmeyeceksin, harita okuyup pusula kullanmasını bileceksin. En uygun fiyat için, ekstra paraları içerek harcayabilmek için, uçuşundan tam 54 gün önce rezervasyon yaptıracaksın. Seyahat boyu kremlere şampuanlara kanmayacak, doldurulabilir şişeler alacaksın ve çantanı uçak için abur cuburla dolduracaksın. 

 

 

Tayland'a gidip Burger King'e girmeyecek, oranın kuru/pilavı olan sokak böcekçilerinden bir tabak isteyeceksin. Rahat ayakkabı giyecek, böylece taksiye para vermeyecek ve geze geze keşfedeceksin. Bir Japon misali her şeyin fotoğrafını çekmeyecek, Elizabethtown'daki Kirsten Dunst gibi güzel şeyleri kafana kaydedeceksin. Cüzdanına hakim olacak, gerekirse yem niyetine yedek bir cüzdan taşıyacaksın. 

 

 

Önemli eşyalarını kati suretle bavuluna koymayacak, uçağa alacağın çantana koyacaksın. "Bunu da giyerim. Bunu KESİN giyerim" diye bavulunu doldurmayacak, paraları ekstra kilolara saçmayacaksın. 

 

Bunları yapmazsan da canın sağolsun.