GÖZÜN ÖNÜNDE UÇUŞAN CİSİMLER TED VİDEOSUYLA AÇIKLANIYOR

GÖZÜN ÖNÜNDE UÇUŞAN CİSİMLER TED VİDEOSUYLA AÇIKLANIYOR


Anlamsiz Cisimlere Tibbi Açiklama


Bilgisayar ekranına veya bulutsuz mis gibi gökyüzüne uzun süre bakıldığında, gözün önünde uçuşmaya başlayan şeffaf cisimler, ders dinlemeyi şahane hale getiren ailemizin özel ders sitesi TED sayesinde açıklığa kavuştu.

 

 

Michael Mauser’ın öğretmen koltuğuna oturduğu, Jane E. Davis’in animasyonlarıyla süslediği TED videosunda, küçük şeffaf solucanları ya da yuvarlak şekilleri andıran bu cisimlere tıp dilinde Muscae Volitantes, sade vatandaş dilinde ise uçuşan sinekler dendiğini öğreniyoruz.

 

 

Göz yuvarlağımızın içinde yer alan bu şeffaf cisimler, hareketli oluşlarından dolayı canlı hücreler gibi algılanıyor fakat canlı değiller. Esasen, göz yuvarlığı içindeki vitröz denilen jele benzeyen bölümdeki hücre ve liflerin retinaya yansıyan gölgeleridirler. Retinaya ne kadar yaklaşırlarsa o kadar görünür hale gelirler. Parlak yüzeye ve ışığa bakıldığında daha çok görülmelerinin sebebi ise, gözbebeklerinin bu yoğunluktaki ışıkta kısılıyor oluşu şeklinde açıklanabilir.

 

 

Bu uçuşan cisimciklerden farklı olarak, bir de gözümüzün önünde uçuşan küçük noktalar meselesi var. Mavi Alan Entoptik Fenomeni (Blue Field Entoptic Phenomenon) olarak adlandırılan bu görme olayı, retina kapillerindeki beyaz küre hücrelerinin görülmesidir. Kimi zaman bu noktalarla beraber görülen siyah ince kuyruklarsa lökositlerin ardındaki kan hücreleridir.

 

Çok sayıda kişinin yaşadığı bu görme olayı bir sağlık problemi değil ve beynimiz çoğunlukla bu durumu görmezden geliyor. Ancak, bu görüşlerin çok artması veya görmenizi engellemesi durumunda, ciddi bir göz problemi de yaşıyor olabilirsiniz.