TIM BURTON’DAN FİLMLERİ İLE İLGİLİ DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR

TIM BURTON’DAN FİLMLERİ İLE İLGİLİ DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR


ünlü Yönetmen İçini Bir Döktü Pir Döktü


Geçtiğimiz günlerde gotik kertmesi Helena Bonham Carter'la ilişkisine son vererek evladı Johnny Depp'i ortada bırakan, hayranlarını ise üzen ünlü yönetmen Tim Burton, yeni filmi Big Eyes'ın promosyonu dahilinde Yahoo'yla detaylı bir röportaj gerçekleştirdi. Michael Keaton'lı Batman, Edward Scisoorhands, iptal edilen Superman projesi ve diğer filmlerine yapılan eleştiriler ile ilgili konuşan Tim Burton, belki de uzun yıllardır verdiği en enine boyuna röportajla karşımıza çıktı.

 

 

İlk olarak 1989 yapımı Batman'le ilgili konuşan Burton, filmin çok karanlık olmasıyla ile ilgili yapılan eleştirileri ve Michael Keaton seçiminin tartışılmasını anlattı. O dönemde birçok "daha uygun ve yapılı" adayla görüştüklerini, ancak Keaton'la görüşmelerinin ardından rolü ona vermek için can attıklarını söyledi. Burton'a göre Keaton'ın ufak tefekliği ve bakışları çok daha ürkütücü ve gizemli bir Batman'in yansıtılmasına vesile oldu. 1989'da internetin bugünkü kadar yaygın olmadığı için şükrettiğini de belirten yönetmen, eğer internet yaygın olsaydı filmin çok daha büyük eleştiriler alacağını düşünüyor.

 

 

Batman Returns'ün kimilerine göre ilk filme göre daha karanlık, kimilerine göre ise daha aydınlık bir film olduğunu belirten Tim Burton, yapımcı firmanın daha çok çocuklara yönelik bir proje istediğini, bu yüzden de seriye devam edemediğini söyledi.

 

 

Tim Burton, Batman serisinden sonra "istediğimi yapabilirim" kafalarına girdiğini de söylüyor. Bu durumun Edward Scissorhands'i meydana getirdiğini, filmin temelinde yatan şeyin ise tamamen o dönemki hisleri olduğunu belirtiyor.

 

Beyoğlu pasajlarındaki çantacılara bol bol malzeme veren Nightmare Before Christmas hakkında da konuşan Burton, filmin daha çok çocuklara hitap eden bir animasyon olmasına rağmen Disney'in filmi kendi etiketiyle piyasaya sürmediğini ve alt kolu Touchstone'a emanet ettiğini belirtiyor. Bu durumu oldukça garip bulan Burton'ın kafasını taktığı bir diğer sıkıntı ise animasyon için fragman yayınlanmamış olması. En dandik filmlerin bile fragmanlarının yayınlandığı bir dönemde Nightmare Before Christmas için fragman yayınlanmamasını fazlasıyla garip buluyor Tim Burton.

 

 

Aniamsyonun "Emo" gençlerin arasında kült olması hakkında ise şöyle konuşuyor; "Birçok gençte filmin dövmesini görüyorum ve bu durum beni en iyi film eleştirilerinden, gişe başarısından bile daha çok memnun ediyor."

 

 

Filmlerinin ve kendisinin "Karanlık" olarak tanımlanmasını ise tek bir cümleyle yorumluyor; "Ben karanlık bir karaktere sahip değilim. Bana kalırsa filmlerim de fazlasıyla umut dolu ve aydınlık."

 

Nicholas Cage'in başrolünde yer alacağı fakat iptal edilen Superman projesi ise belki de Tim Burton'ın en zayıf karnı. "Superman'in insan tarafına daha fazla odaklanacaktık." cümlesiyle lafa giren Burton, "Fakat bu kadar üstünde uğraşılan bir projenin iptal edilmesi bizler için oldukça yıkıcıydı." diyerek hayal kırıklığını tanımlamayı da ihmal etmiyor.

 

 

Bu oldukça detaylı röportajın tamamı için sizleri ŞURAYA alalım.