TÜKETTİĞİNDEN FAZLA ENERJİ ÜRETEN EV İÇİN İSTİKAMET NORVEÇ

TÜKETTİĞİNDEN FAZLA ENERJİ ÜRETEN EV İÇİN İSTİKAMET NORVEÇ


çevre Dostu öyle Olunmaz, Böyle Olunur


Çevre dostu olmak konusunda çoğunlukla lafta kaldığımız bir yılı daha geride bırakmak üzereyiz. Çevre dostu olmayı anlayan, ama yeni AVM ve otobanlar yapmak olarak anlayarak çok yanlış anlayan ülkemizden uzak diyarlara yelken açtığımız haberde "Ver elini çevre dostu Norveç" diyoruz.

 

 

Ali Ağaoğlu'nun tüm projelerinin yarattığı çevre kirliliğini tek celsede boşatacak ev, Snøhetta isimli firmanın mimarları ve Zero Emission Buildings Araştırma Merkezi'nin ortak çalışmasıyla tamamlanarak "Çevre dostu olunmaz, çevre dostu doğulur" dedirtiyor.

 

 

Larvik kasabasında şimdilik model ev olarak hayata geçen projede; faturadan bir yerlerinizin yanmasına imkan yok. Evin her ihtiyacı minimum enerji tüketimi yapılacak şekilde düşünülmüş. Su mu lazımdı? Çatıda bulunan panellerle suyunuzu depoluyor, arındırma yöntemiyle içiyorsunuz. Küvete su doldurma sırası size geldiğinde yine ihtiyacınızı bu sudan karşılıyorsunuz. Taş duvarlar sayesinde AKP kömürüne ve doğalgaza ihtiyacınız yok denecek kadar aza iniyor. Güneş ışığını bünyesinde depo eden duvarlar evin içini yazları serin, kışları ise soğuk tutmak için elinden geleni ardına koymuyor. Elektrik enerjisi içinse yine çatıda bulunan son teknoloji güneş panelleri işe koyuluyor.

 

 

Dış görünüşüyle de yeşil alanın tam kalbine cuk oturan güzellikteki model bina, European Union Prize for Contemporary Architecture'a adaylığını koyarak başarısını şimdiden perçinlemiş vaziyette.